Zlatans löfte inför EM: ”Det blir magi”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan redo för sitt sista mästerskap: ”Hade varit omöjligt utan fansen”

1 av 4

Zlatan Ibrahimovic, 34, sköt Sverige till EM – och sig själv till ett sista mästerskap. 

– Det kommer att bli magi, stor magi, säger han.

En stor del av fotbolls-Europa jublade när Sverige besegrade Danmark i playoff till EM.

Anledningen är enkel: med Sverige följer en av fotbollens allra största och mest lysande stjärnor i Zlatan Ibrahimovic, framför allt på men även vid sidan om planen. 

– De (Danmark) skulle skicka mig i pension, men jag skickade hela deras land i pension, säger han i Kanal 5:s sändning ett par minuter efter slutsignalen. 

”Spelade med kvalitet”

När Zlatan Ibrahimovic kom ut i den mixade zonen och mötte såväl svensk som internationell media en halvtimme senare höll avspärrningarna på att sprängas när han utvecklade sin syn på EM i Frankrike kommande sommar.

Hur mycket ser du fram mot EM?

– Det är troligen mitt sista mästerskap med laget. Vi lyckades trots att väldigt många sa att vi inte skulle klara av att slå Danmark. Men vi spelade med våra hjärtan, vi spelade med kvalitet.

– Det är det här man spelar för, de bästa spelarna ska tillhöra de bästa turneringarna.

Beskriv känslan när du förstod att ni var klara för EM?

– Det går inte att beskriva. Men det var inte över förrän det var över. När vi hörde slutsignalen förstod vi att vi var i EM. Det känns magiskt. Det går inte att beskriva. 

– Det har varit mycket skitsnack i tidningarna och vi var helt uträknade. Nu är vi där. Det var viktigt för oss, för hela landet att vi tog oss till EM.

Du visade även hur viktig du är för Sverige.

– Jag gjorde bara mitt jobb, det jag är bra på. När man lyckas är man hjälte, när man inte gör det så får man skulden. I dag gjorde jag det, men det var hela laget som lyckades. 

– Jag är lycklig för de nya spelarna som får uppleva ett EM. Jag har ju varit med om det tidigare, säger Ibrahimovic.

”Svårt att fokusera”

Samtidigt med allt jubel och glädje över EM-platsen i Frankrike fanns det även med i tankarna hos Zlatan Ibrahimovic att landet och hans hemstad Paris gått igenom en terrorattack bara för ett par dagar sedan. 

– Det kommer nyheter hela tiden, var femte minut. Det har varit svårt att fokusera, men jag behövde koncentrera mig på matchen för den var så viktig för landslaget, för hela landet, för alla. 

Eftersom hans kontrakt med Paris SG går ut nästa sommar fanns även frågorna om vad som händer med den svenske superstjärnan efter sommarens EM.

När kommer du och spelar i Premier League? undrar en engelsk reporter. 

– Jag tror det är för sent att komma till England. Jag är väldigt lycklig i PSG. Det är mina sista sex månader där. Vi får se vad som händer sedan. Jag njuter varje dag jag kliver ut på planen eller spelar matcher med PSG. 

Mellan intervjuer och innan landslagets plan lyfte från Köpenhamn mot firandet i Stockholm hann Zlatan Ibrahimovic även med att uppdatera sin app med en hyllning till de svenska supportrarna:

– Tack för stödet! Utan er hade det varit omöjligt, skriver Zlatan.

FOTNOT: Lottningen av gruppspelet till EM 2016 sker den 12 december. Turneringen spelas 10 juni till 10 juli.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.