Läkarna: Inte gjort någonting onormalt

Zlatan hyllas över Europa – men experterna inte imponerade: Får mig inte att höja på ögonbrynen

avFredrik Jönsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovic har själv beskrivit hur han rehabiliterar ”som ett lejon” och hyllas unisont för vad som i media beskrivits som en rekordtidig comeback.
Men vad säger de riktiga experterna?
– Det är inget som får mig att höja på ögonbrynen överhuvudtaget, säger damernas förre landslagsläkare Yelverton Tegnér om Zlatans rehabiliteringstid.

1 av 4 | Foto: Dave Thompson / TT / NTB Scanpix

”Lejon jämför sig inte med människor”. Det är under den rubriken Zlatan Ibrahimovic tagit sig tillbaka till fotbollsplanen efter sin knäskada.

Orden har uttalats som ett mantra av Zlatan under hela svenskens skadeperiod och återupprepades efter hans comeback mot Newcastle i lördags.

– Jag sa ju att lejon inte rehabiliterar som människor. Det har jag bevisat nu, istället för att bara säga det, sa 36-åringen till Manchester Uniteds hemsida efter matchen.

”Vi behöver hjältar”

I sociala medier hyllas Zlatan också som en slags superhjälte efter sin comeback sju månader efter knäskadan. Men vad är egentligen sanningen?

Klart är att två läkare som arbetat med herr- respektive damlandslaget i Sverige inte beskriver anfallarens rehabilitering som varken särskilt speciell eller spektakulär.

– Det låter rimligt. Det tar normalt mellan sex och nio månader upp till ett år för den här typen av skador att läka. Förutsatt att det bara är en främre korsbandsskada. Det är normalt, om man tränar som man ska. I Champions League ligger snittet på sju och en halv månader, säger Magnus Forssblad, ordförande Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och tidigare läkare i svenska herrlandslaget, till TT.

Forssblad får också medhåll från Yelverton Tegnér, professor i idrottsmedicin, specialist i ortopedi och tidigare landslagsläkare för damlandslaget under Pia Sundhages styre.

– Allt från sex månader och uppåt är normalt. Det har gått snabbt för Zlatan och det är bara att glädjas åt det, säger Tegnér till Sportbladet.

Är hans sju månader en onormalt snabb rehabilitering?

– Nej, det är inte onormalt. Det är inget som får mig att höja på ögonbrynen överhuvudtaget. Alla elitidrottsmän på den här nivån startar på en högre nivå än vad du och jag gör och de har mycket lättare att komma tillbaka också. Så jag blir inte speciellt förvånad.

Varför tror du att det här framställs som så exceptionellt då?

– Vi behöver väl hjältar. Folk vill väl hylla Zlatan. Men jag kan bara spekulera.

Förre PL-profilen: ”Vet inte varför han håller på så”

Än mer mystiskt blir det av det faktum att ingen än i dag bekräftat exakt vad för typ av skada Zlatan haft. Manchester United uppgav i ett pressmeddelande den 20 april bara att svensken drabbats av ”omfattande ligamentsskador i knäet som kräver specialistvård”.

Nu menar Ibrahimovic att skadan var allvarligare än vad det tidigare spekulerats i men 36-åringen vägrar samtidigt att säga på vilket sätt.

– Om folk visste vilken typ av skada jag haft så skulle de aldrig tro på det här. Folk tror att jag bara hade en korsbandsskada men jag hade fler skador än så i mitt knä. Men jag vill behålla det för mig själv. Jag behöver inte berätta det för världen. Det är väldigt känsligt, säger svensken.

Tidigare landslagsspelaren och Premier League-proffset Andreas Andersson, vars karriär avslutades 2005 efter omfattande knäproblem, ställer sig frågande till Zlatans hemlighetsmakeri.

– Det är en jättebra fråga varför han håller på så men det är väl hans stil att vara sådan. Samtidigt tror jag varje dag i veckan på de timmarna han lagt ner, han har nog kämpat rejält. Det ska bli kul att se om han kan komma tillbaka i gammalt gott slag igen, säger Andersson till Sportbladet.

Skulle du, med din egen erfarenhet av den här typen av skador, säga att Zlatans rehabilitering är exceptionellt snabb?

– Man säger någonstans mellan sex och nio månader så han ligger inom ramen. Om det sedan finns andra skador där också är det säkert rekordsnabbt men det vet vi ju inte riktigt.

Publicerad: