Svenske spionen om dopningsmisstankarna mot Ryssland

avFredrik Jönsson, Per Bohman

FOTBOLL

Succén i hemma-VM väckte dopningsmisstankar mot Ryssland.

Men svenske spionen Roger Sandberg viftar bort anklagelserna.

– Det där tar jag med en nypa salt. Men det är intressant att de löper mycket, säger han.

Ryssland imponerade i fotbolls-VM på hemmaplan. Landet nådde kvartsfinal efter att bland annat ha slagit ut Spanien på vägen.

Landet inledde med att besegra Turkiet i Nations League och följde sedan upp den vinsten med att köra över Tjeckien med 5–1. På torsdag ska det svenska landslaget möta ryssarna.

– De har ett enormt självförtroende. De kom ju från botten inför VM, men sen hade de presterat väldigt bra och knappt inte förlorat en enda match. Bara vinster eller oavgjorda. Det snackas mycket fotboll i Ryssland just nu. Det är kul att spela där med nya fina arenor och ett drag kring fotbollen, säger Viktor Claesson, som till vardags spelar i ryska Krasnodar.

– Ryssland tror absolut att de är favoriter. Men de har respekt för oss också eftersom vi gjort det bra under en längre period.

Dopningsmisstankar i somras

Sommarens ryska succé väckte misstankar om dopning - inga fotbollsspelare sprang så mycket under mästerskapet. Det skrevs både i tyska och amerikanska tidningar.

Svenske spionen Roger Sandberg har koll på statistiken från VM.

– Jag noterade att de springer väldigt mycket, och i hög hastighet. Det kan vi se hela tiden. Man får ta det med en nypa salt men det är intressant att de har så många löpmeter i hög hastighet i förhållande till deras spelstil, säger Sandberg.

Vad säger du om dopningsmisstankarna?

– Jag har inte följt med eller lagt någon energi på det. Men det är intressant att de löper mycket. Samtidigt är det inte som att de krossar alla andra. Min erfarenhet från ryska lag är dock att de alltid löper mycket, det ligger i deras fotbollskultur.

Hur iögonfallande är statistiken?

– Man får alltid ta det med en nypa salt. Inte så att vi baserar allt för mycket på den statistiken men vi konstaterar att det är ett lag som springer väldigt mycket och i hög hastighet. Det kan vi se i våra matchbilder. Jag skulle kunna tänka mig att det ligger mycket i det.

”Det finns en risk för det”

Det är lätt att de blir svartmålade för att andra ryska idrottare har straffats för dopning?

– Det finns en risk för det, absolut. Med tanke på allt som har hänt de senaste åren, allt från deras OS på hemmaplan och de filmer som har gjorts. Det kanske är en naturlig följd att det blir spekulationer.

Är du förvånad över att det gick så bra i VM med tanke på hur snacket gick innan?

– Ja. De var väldigt kritiserade inför VM. Jag kom ihåg, jag var själv på premiären i Moskva. Det var inte mycket stämning i början, men ju fler mål de gjorde - när fyran och femman kom - så blev publiken exalterad. Sen byggdes det på under VM, det var en fascinerande resa att följa.

Viktor Claesson pratar om att Ryssland har ett enormt självförtroende. Kommer det bli ett tufft motstånd?

– Det tror jag definitivt. De har inte blivit sämre av att de vann mot Turkiet borta och vinner med 5–1 mot Tjeckien. Det är ett lag med ett enormt självförtroende. Det är en tuff motståndare, säger Sandberg och fortsätter:

– De har hittat en trygghet i försvarsspelet som de inte hade innan VM. Då släppte de in många mål på ett ganska enkelt sätt, men nu känns det som det är väldigt svårt att göra mål på ryssarna. Från VM och framåt har de släppt in få mål.

Sveriges matcher i Nations League 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM