OBOS Damallsvenskan i fotboll

Tillbaka efter en ”mardrömsresa” – nytt guldvapen för Kopparbergs Göteborg

Pauline Hammarlund kan bli avgörande i toppstriden

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Kopparbergs Göteborg har fått ett nytt vapen i den kommande guldstriden – Pauline Hammarlund.

Anfallaren är tillbaka efter sin långa skadefrånvaro och visade mot IFK Kalmar att målsinnet finns kvar.

– I våras hade jag så ont att jag inte kunde leva en normal vardag. Att man skulle kunna vara med i en guldstrid kunde jag inte ens tänka sig, säger hon efter segern.

Kopparbergs Göteborg hade halkat efter i guldstriden i damallsvenskan i fotboll. Detta efter förlust mot Hammarby och oavgjort mot Vittsjö.

Inför dagens möte med bottenlaget IFK Kalmar låg Göteborgslaget på tredje plats, en poäng efter Rosengård och fyra efter serieledande Piteå.

Seger var ett måste för att ha häng i guldjakten.

Och vinst blev det -när det väl lossnade för hemmalaget i andra halvlek.

Det gjorde det rejält när Pauline Hammarlund kommit in på planen. Anfallaren har varit borta i tio månader på grund av två knäoperationer.

Comebacken i allsvensk fotboll gjordes mot Hammarby i förra omgången. Efter det publicerade Pauline Hammarlund ett inlägg på Instagram där hon berättade om tacksamheten över att vara tillbaka efter en "mardrömsresa".

Förstärker bilden

Efter segern över IFK Kalmar (5–1) förstärker Pauline Hammarlund den bilden.

– Det är otroligt kul att vara tillbaka. Det går nästan inte att beskriva, säger hon och fortsätter:

– Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka. Jag har fått bakslag tre gånger när jag nästan varit i matchläge igen. Det har varit otroligt frustrerande och en kamp mentalt.

Hon brottas fortfarande med sin knäproblematik, så kallat hopparknä som innebär en inflammation i knäskålsenan, men nu är smärtan hanterbar.

– Jag har lärt mig vad jag måste hålla koll på, så kommer det nog vara länge, säger hon.

Tränaren Marcus Lantz räknar inte med att den forna skyttedrottningen kommer att bli aktuell att spela från start i de återstående matcherna, men han ser en möjlig ”super-sub”.

– Det är en go inhoppare att ha att slänga in sista halvtimman. Vi har spelat hela säsongen utan en landslagsanfallare och ändå legat i toppen, det visar att vi har gjort det bra. Men Pauline kommer in med energi, säger han.

Mot IFK Kalmar kom Pauline Hammarlund, som förlorade sin landslagsplats, under skadeperioden in i den 57:e minuten. Catrine Johansson gick ut med en del positionsförändringar som följd.

Stod och vägde

Matchen stod då och vägde.

För trots att Kopparbergs Göteborg gjort 1–0 (nyblivna landslagsspelaren Julia Zigiotti Olme) och 2–0 (Olivia Schough) hade IFK Kalmar reducerat via ett distansskott av mittfältaren Erin Gunther.

IFK Kalmar lyckades styra undan flera av Kopparbergs Göteborgs kontringar i och med ett väldigt offensivt målvaktspel av Tove Enblom och i inledningen av andra halvlek etablerade gästerna ett visst tryck.

Men efter en tilltrasslad situation i Kopparbergs Göteborgs straffområde kunde Olivia Schough avancera på vänsterkanten och slå en fin passning längs sidan till en löpstark Rebecka Blomqvist, som säkert gjorde 3–1.

En stund senare nickade Pauline Hammarlund in 4–1. Kopparbergs Göteborg vann till slut med 5–1.

684 åskådare följde matchen på Ullevi.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Pauline Hammarlund.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Atmosfären som finns där är väldigt speciell...”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kopparbergs/Göteborg FC

Olivia Schough

Pauline Hammarlund