Humanism med förnuft

Av: Sportbladet.se

Publicerad:

FOTBOLL

Till slut kom också veckans Football Radical ut på world wide web och tar vid där gårdagen tog slut; med vinterns mysigaste silly season-övergångar.

Simon resonerar kring vilka som är de sämsta hissade fotbollströjorna i nutid och Johanna ställer en politisk diagnos på Neymars skada – och på hans pappa. Annars befinner sig podden mentalt mest i Neapel med en sväng till Gelsenkirchen och Bolivia.

Bjöd januari på några övergångsguldkorn och, i brist på det, vilka är de finaste och mest fantastiska transferhistorierna genom tiderna?
Eftersom Johanna suttit fast i Neapel (och Simon i dagisbaciller) börjar och slutar veckans avsnitt i staden som Roberto Saviano en gång beskrev som Europas anus.

Simon har ingen kommentar på just det, men leder i alla fall i bevis att Europas fotbollsläktare får allt mer bruna fläckar, från Neapel till nordliga breddgrader. Han berättar också varför Dortmund blivit en rekryteringsbas för högerextrema fotbollshuliganer och ställer frågan: Har antirasism blivit en politisk hållning och hur mycket ska en klubbledning egentligen ta avstånd från de egna supportrarna? Vi får ett svar också.

Var är socialliberalerna?

Bank och Frändén konstaterar också att de flesta supportergrupperingar som har en politisk prägel befinner sig på ytterkanterna av den politiska skalan. Var är de socialliberala fotbollshuliganerna? Vilka budskap kan man förvänta sig om det nya svenska politiska mittenstyret börjar göra avtryck på allsvenska läktare?

Simon listar de sämsta fotbollströjorna som någonsin hissats i Ruhrområdet och på Velodromen i Marseille.
En som tagit tydligt politiskt avstånd nyligen är Neymars pappa, känd från Instagram som just Neymar pai (det är osäkert om han har något dopnamn utöver detta). Han pekade ut ”fotbollssocialismen” som ansvarig för sonens skadade fot (det var högerfoten för övrigt, antagligen fanns det en symbolisk plan med det också). Johanna misstänker att Neymar pai i själva verket försöker omformulera den gamla jantelagen och saknar ett språk för det (Babelfish föreslår: Lei de Jante de Neymar pai).

Presidentens spelarkarriär

Neymar pai är nu inte ensam sydamerikan om att blanda ihop fotboll och socialism. I veckans avsnitt följer vi upp den bolivianske presidenten Evo Morales spelarkarriär efter att han 2014, 54 år gammal, skrev på för högstadivisionklubben Sport Boys. Bland klausulerna i kontrakt fanns att han själv fick välja vilka matcher han skulle medverka i, utifrån hans eventuellt småfulla agenda (han är ju ändå landets president).
”Humanism med förnuft” skulle bli ett kort och snärtigt fredagspoddavsnitt, istället blev det duons kanske längsta drapa. Håll ut!
Dessutom: Kevin Prince Boateng, Pia Sundhage, Ola Toivonen, Mesut Özil, Johann Wolfgang von Goethe, Katerina Janouch, Tommy Robinson, Peter Crouch, Raúl, Julia Roberts, Marcus Berg, Mattias Balkander, Gary Lineker.

Lyssna på Football Radical i spelaren här ovan eller via Acast, Podcaster eller annan podcast-app!

LÄS OCKSÅ

ALLA avsnitt av Football Radical – klicka här

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.