Så krossar han gänget

FOTBOLL

Den dåliga stämningen ska bort - internt möte i går

Grupperingarna i landslaget har länge varit ett stort problem.

Sportbladet kan avslöja hur förbundskaptenen Lars Lagerbäcks arbetat för att minska de interna motsättningarna.

Ett arbete som inriktats på att splittra "Zlatan-gänget".

Foto: På gatan i Göteborg ”Chippen”, Mellberg och Zlatan bröt mot Lagerbäcks uttryckliga regler i samband med kvalmatchen mot Liechtenstein. De gick ut på stan för att fira Mellbergs födelsedag – och blev därför avstängda från landslaget.

Sportbladet har vid flera tillfällen berättat om de starka grupperingarna som spridit dålig stämning i det svenska landslaget.

Det har handlat om två tydliga grupper vars röster väger tungt och som inte dragit jämnt med varandra.

4 På ena sidan Zlatan Ibrahimovics "gäng" med Olof Mellberg, Christian "Chippen" Wilhelmsson och tidigare Alexander Östlund.

4 På andra sidan Fredrik Ljungberg som umgås en hel del med Daniel Andersson, Markus Rosenberg och Rami Shaaban.

I går - första samlingen efter att Zlatan, "Chippen" och Mellberg skickades hem från Göteborg - höll Lagerbäck ett internt möte med hela spelartruppen på spelarhotellet i Stockholm.

Utagerad historia

Där tryckte Lagerbäck på att han nu upplever gruppen som enad och att alla drar åt samma håll.

- Jag kommenterade att alla - både ledare och spelare - hade hanterat detta (kroghistorien) väldigt bra, säger Lagerbäck.

- För min del är det historia, det är utagerat. Olof och Christian är mycket välkomna tillbaka, det är två bra fotbollsspelare vi vill ha med, säger Lasse Lagerbäck.

När det gäller Zlatan Ibrahimovic - den ende av de tre nattsuddarna som inte accepterat bestraffningen - säger Lagerbäck:

- Rolands och min övertygelse är att de som inte vill vara med, de ska inte spela på den här nivån. De kan inte prestera maximalt. Killarna som är här nu, de vill vara med och de är bra fotbollsspelare, det är det allt handlar om.

Men hemskickningen och ointresset att försöka övertala Zlatan är inte enda åtgärden Lars Lagerbäck vidtagit för att få bukt med grupperingarna.

Arbetet inleddes redan innan VM.

Lagerbäcks insåg då att han var tvungen att välja sida och valde Fredrik Ljungbergs eftersom "Freddie" har en mer laginriktad inställning till fotboll.

Lagerbäcks första steg var när Alexander Östlund överraskande inte kom med i VM-truppen.

Nästa drag blev att byta lagkapten - från Olof Mellberg till Fredrik Ljungberg med Tobias Linderoth som vice kapten. Linderoth tillhör inte någon av de starka grupperna men är i sig själv en ledargestalt.

Dessutom har Lagerbäck via Linderoth och Ljungberg en naturlig dialog med övriga landslagstruppen.

Agerar på rätt sätt

Något som ytterligare ska ena landslaget.

- Vi uttrycker vad spelarna tycker och tänker. Vi är ledet mellan ledningen och spelarna. Det har fungerat bra hittills, säger Linderoth som menar att Lagerbäck agerat helt rätt:

- Jag tycker att vi spelare och Lasse visat, både med tidigare resultat och starten på det här kvalet, att vi gör saker på rätt sätt. Det är inte mycket att diskutera.

Nu ska alla dra åt samma håll - tillsammans.

Zlatan Ibrahimovic har många gånger kritiserats för sin loja inställning.

När Tobias Linderoth får frågan om vad som är viktigt nu med så många nya spelare i landslaget nämner han ingen spelare med namn, men signalen är ändå tydlig:

- Alla måste bjuda till. Man måste vara positiv. Och det är en fördel också om alla ger allt och gör sitt på träningarna för att det ska bli bra.

Lagerbäcks strategi för mindre grupperingar

Foto: Alexander Östlund petades.

Läs mer om landslaget:

Robert Laul, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM