Försökte mörka sitt brutna ben för AIK

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Mutumba: Tänkte att ingen skulle märka något

Martin Mutumba ogillar numer mediernas rampljus och har de senaste åren gett mycket sparsamt med intervjuer.

I en föreläsning på Bosön för ett drygt år sedan visar ändå 26-åringen vilken stor underhållare han ändå är.

26-åringen berättar där hur han försökte mörka sitt brutna ben för AIK, ville se ut som 50 cent och fick polisen efter sig till träningar.

I den bejublade föreläsningen på Bosön berättade Martin Mutumba om när han bröt benet i en inomhusturnering 2003. AIK hade förbjudit allt spel på grund av skaderisken men en ung Martin Mutumba spelade ändå. När olyckan var framme försökte han sedan att mörka det hela för klubben – trots att benet alltså var helt av.

AIK fick läsa på text-TV

– Alla mina kompisar sade ”vi måste ringa AIK, vi måste ringa en doktor”. Men jag sade ”ta det lugnt, vi åker till sjukhuset”. Jag tänkte att det är lugnt. Det här kommer ta en månad och ingen kommer att märka något, säger Mutumba i föreläsningen.

Det tog dock inte lång tid innan omvärlden var informerad. Historien läckte ut till media och AIK tvingades läsa i tidningarna att en av deras största talanger brutit benet.

– Det är klart att någon säger något och det kommer fram. Jag kollade text-TV på sjukhuset och det stod ”AIK-talang har brutit benet” och där stod mitt namn och allting. AIK ringde min mobil men jag svarade inte. Jag tänkte att de kommer att kicka mig, fortsätter Mutumba.

Mutumba berätta också hur han började styrketräna fem gånger i veckan under rehabiliteringen för att se ut som rapparen 50 cent. Under tiden borta från fotbollen började talangen också att umgås med kriminella.

”Största talangen de haft någonsin”

– Jag började hänge med fel människor, som hängde med mig för att jag hade den lilla stjärnstatusen, någon var jag ju i Rinkeby. Jag började hänga med fel människor och blev fel människa själv. Jag åkte fast av snuten flera gånger. AIK sade att det var sista gången men jag tänkte att det var lugnt. De kommer aldrig kicka mig ändå. Jag är den största talangen de haft någonsin.

– Det blev för mycket. De kickade mig. Det var det bästa de kunde göra. Jag blev en starkare människa och tänkte att jag skulle komma tillbaka. Jag var på bottens bott. Inga lag i Sverige ville ha mig. Om du gör något fel i Sverige och får snuten efter dig och de kommer till dina träningar och grejer. Då är det inga lag i Sverige som vill ha dig. Sedan åkte jag till Finland. Jag visste inte ens att de spelade fotboll, säger Mutumba.

Lösningen blev två år i FC Inter. Sedan återvände mittfältaren till Sverige och AIK:s samarbetsklubb Väsby. Numera är 26-åringen tillbaka i AIK som ordinarie spelare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM