Djurgårdens Carlos Banda skriver bok

FOTBOLL

Kritisk till svensk fotboll: ”Vi kan ta in gamla brottare”

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Djurgårdens tränare Carlos Banda.

Tidigare i år släppte AIK-tränaren Andreas Alm en bok om sin fotbollsfilosofi.

Nu planerar Djurgårdens Carlos Banda samma sak.

Målet: att väcka debatt – och förändra svensk fotboll.

– Vi behöver utvecklas, säger Banda.

I boken "Se spelet" som kom ut i januari skriver Andreas Alm och idrottspsykologen Johan Fallby om spelförståelse inom fotbollen. Enligt författarna har Sverige hamnat på efterkälken vad det gäller just spelförståelsen eftersom man tränar på fel sätt inom den svenska fotbollen.

”Vill koppla ihop delarna”

Nu ger Carlos Banda sig in i debatten. Djurgården-tränaren har samlat material och skissar nu på en bok om sin fotbollsfilosofi.

– Den andra boken (Alm och Fallbys) är ganska smal. Så som jag uppfattat det handlat den mycket om vad spelförståelse är, men inte lika mycket om hur man skaffar sig den. Jag vill koppla ihop fler delar.

Banda, som har flera vänner som jobbar inom den spanska fotbollen, hämtar mycket att sin inspiration just därifrån.

– Det finns en helt annat sätt att jobba på i Spanien. Där behöver man gå en treårig utbildning för att bli fotbollsfystränare. Här kan vi ta in en gammal brottare eller friidrottare direkt.

”Finns ingen litteratur”

– Svensk fotboll behöver utvecklas. Jag vill att all träning ska vara fotbollsspecifik: de taktiska, tekniska, fysiska och mentala delarna ska hänga ihop. Och det finns knappt någon fotbollslitteratur i Sverige idag. I Spanien finns hundratals titlar som handlar om fotboll och träning. Därmed inte sagt att allt är bra, men det säger en del.

Har du kontaktat något förlag?

– Nej, det har jag inte. Jag har bara ett skelett just nu. Men jag vet hur jag tänker bygga upp det.

Du är 32 år – är du redo för att skriva en så pass heltäckande fotbollsbok?

– Jag brukar säga att kunskap inte har någon ålder. Tankarna på att skriva en bok har funnits där rätt länge. Jag har utbildat mig och samlat material under en lång tid.

ARTIKELN HANDLAR OM