Klart det var väldigt tufft, tuffa månader

1 av 2 | Foto: Kim Källström.
FOTBOLL

MADRID. Han har debuterat mot Real Madrid, han har sänkt Real Madrid, han har åkt på stryk mot Real Madrid.

Sportbladet åkte till Spanien för att prata med Kim Källström om frustration, framtid, frisparkar.

Och lite om Real Madrid.

José Mourinho sitter med blå tröja och blasé uppsyn och berömmer Lyon, av gammal vana.

– De byter tränare, byter spelare, men laget är alltid detsamma; seriöst, noggrant, defensivt starkt, och grymt på fasta situationer. De har ingen Juninho längre, men de har Gourcuff.

Lyon är det lag Real Madrid alltid möter i Europaspelet, det här är nionde gången på sex år och Madrid har bara vunnit en enda av de där matcherna. Så... är det möjligt att Mou slarvat med läxan den här gången?

Yoann Gourcuff har ju varit skadad och spelar kanske inte.

Dessutom det finns andra frisparksskyttar i OL som är vassare just för tillfället.

– Jo, det fungerar bra på alla fronter nu..., säger Kim Källström.

En vecka efter drömfrisparken och drömmatchen mot Holland är han tillbaka i verkligheten igen. Fem år efter Champions League-debuten (han spelade sista kvarten när OL slog Real Madrid i gruppspelet 2006) ska han möta Real Madrid för sjätte gången.

– Det är rätt sjukt. Vi har varit här ett par gånger nu, men det är otroligt häftiga matcher att spela. Vi vet att det kommer att bli oerhört tufft, men vi vet också att avancemanget knappast hänger på den här matchen.

2010 slog ni ut Real här nere, efter att du och Maxime Gonalons kommit in i paus och förändrat hela matchbilden. Vad minns du av den matchen?

– De hade gått hårt åt oss i första och borde haft två, tre mål upp. Men allt föll på plats där, på nåt sätt. Det är det största Lyon gjort, vi gick till semifinal sen och hela den våren var otrolig.

Ni verkar fungera bra ihop?

– Jag och Max? Ja. Otroligt bra. Vi täcker det mesta där ute, han är starkt i luften och bra defensivt en mot en. Vi har spelat mycket ihop, det gjorde vi även under Puel.

”Alla känner honom”

Nu är Claude Puel borta från tränarposten, efter tre misslyckade år ersattes han i somras av gamle Arsenal-spelaren Rémi Garde, som lyftes upp inifrån klubborganisationen.

– Han är väldigt nära spelarna, det är en fördel att han kom inifrån klubben. Alla känner honom. Men det är ingen som vet riktigt vart vi är på väg, och det är spännande. Vi vet att vi har kvalitéer, att vi kan göra nåt bra.

Under Garde har Källström och Gonalons varit givna förstaval på innermittfältet. Kim har alltid varit en av de mest använda spelarna i OL, men det här är första gången sedan 2007 som han går in i en säsong som självskriven startspelare.

– Det känns väldigt bra. Men jag har spelat i princip alla matcher sen november i fjol, det är matcher var tredje dag hela tiden och det är den rytmen som är viktigast för en spelare. Det är bättre att vara lite sliten men ha rytmen än att vara pigg och inte ha rytmen.

Nyligen gick OL-presidenten Jean-Michael Aulas ut och förklarade att klubben gärna vill förlänga Kims kontrakt (det går ut till sommaren, Kim är en av ligans bäst betalda spelare).

Händer det något på den fronten?

– Inte jättemycket. Vi diskuterar, men vi får se. Kommer vi inte överens så kommer vi inte överens, jag är inte jättesentimental om det skulle bli så att jag lämnar – men om vi kommer fram till något så stannar jag med glädje.

Det krävs ingen forensisk djupanalys för att slå fast att Kim Källström trivs bättre med fotbollen nu än han gjorde för ett år sedan.

– Under Puel bytte jag position mycket. Det skojades om att jag spelade vänsterback, men det var ju en väldigt kort period. Däremot var jag offensiv ibland, defensiv ibland, på kanten, centralt... det var svårt att få en riktig kontinuitet.

Med kontinuiteten kom formen, med formen kom kontinuiteten. Kim Källström fick tillbaka sin plats i landslaget, och för en vecka sedan skruvade han in en frispark som för ett ögonblick gjorde honom till världens mest omskrivna fotbollsspelare.

Jo, det går att mäta sånt.

Den som i tisdags kväll fick för sig att undersöka vilka nyckelord som var de mest använda på twitter, över hela världen, stötte snabbt på namnet på en vänsterfotad frisparksskytt från Partille.

– Jaså? Jo, det var en bra kväll...

Hur har dagarna efter Hollands-matchen varit?

– Det är klart, man får en... vad ska man säga... väldigt skön, avslappnad känsla. Vi har uppnåt målet, och det är vad all idrott handlar om: att nå sina mål.

– När man lägger dojorna på hyllan en dag så är det sådant här man kommer att komma ihåg, den här kvällen när vi slog Holland.

Genom kvalet har du blivit landslagets maskot: Du gjorde första målet mot Finland, mot San Marino, mot Holland. Vad betyder det?

– Fotboll är en kollektiv sport, men mitt i det är det så klart roligt att känna att man verkligen bidrar med något. Fotboll handlar också mycket om statistik, och det är kul att vara i framkant där någon gång.

Petades för Wernbloom

För ett år sedan såg det inte alls ut så. Det är lätt att glömma det nu, men bland det första Erik Hamrén gjorde var att peta undan Kim Källström och sätta in Pontus Wernbloom.

Hur jobbigt var det?

– Klart det var väldigt tufft, fast så här i efterhand är det bara en detalj. Men ja, det var tufft, tuffa månader. Efter det kom jag hem till Lyon och fick den där rytmen, sen har det gått bra.

Kim Källström bet ihop, och när han kom tillbaka lyfte han hela landslaget – så mycket att det höjts röster för att Guldbollen-samlaren Zlatan Ibrahimovic borde få avlösning efter fyra raka vinstår.

Är det något du tänker på, Guldbollen?

– Nej, det gör jag inte. Det känns som att det är många spelare som gjort bra insatser, och Zlatan har en kvalité som är helt fantastisk. Det kommer en dag när den delas ut och då får vi se. Men bara att folk nämner en gör gott för självförtroendet.

I kväll, kvart i nio, testas det där självförtroendet med en av fotbollsvärldens svåraste uppgifter.

På ena sidan står Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gonzalo Higuaín, Kaká och ett lag som gjort sjutton mål på sina fyra senaste matcher.

På andra sidan står ett nybyggt Lyon, som ingen räknar med men som inte ska räknas bort.

De gillar att möta Real Madrid.

Och får de en frispark i bra läge vet man aldrig vad som händer.

ARTIKELN HANDLAR OM