Succélaget utan lön

Qatarisk ägare skyldig spelarna 77 miljoner

Nykomlingarna i Champions League har imponerat
Nykomlingarna i Champions League har imponerat

Malaga tar Champions League med storm. Tillsammans med Porto blev de i går första lag att kvalificera sig för åttondelsfinalerna.

Men allt är inte guld och gröna skogar på den spanska solkusten.

Ägaren Shejk Abdullah Bin Nasser Al-Thani är skyldig sina spelare ungefär 77 miljoner kronor.

I går kväll spelade Malaga 1–1 borta mot Milan på San Siro och är därmed klara för avancemang från gruppen. I debutsäsongen i det europeiska finrummet har Malaga charmat Europa och inledde med tre raka segrar innan krysset i går. Men en person de inte lyckats charma helt ännu är den qatariske shejken som äger klubben. Malagas spelartrupp har ännu inte fått hela sina löner från förra säsongen. Totalt saknas ungefär 9 miljoner euro, eller 77 miljoner kronor, enligt AP.

Lovat betalning

Deadline för betalningen av lönerna från förra säsongen var satt till den 31 oktober. En deadline som de qatariska ägarna alltså inte levt upp till. Malagas tränare, Manuel Pellegrini, berättade på en presskonferens i helgen att ägarna träffat spelarna efter att ha misslyckats med betalningen och att ägarna lovat att den ska genomföras.

– Jag tror att den nya deadlinen kommer att hållas, men jag kan inte vara helt säker. Mina spelare visade mognad och förståelse och de nådde en överenskommelse. Det är inget exakt datum, utan någon gång under november, sa Pellegrini.

Fått kritik

Al-Thani köpte klubben 2010 och spenderade lite över en miljard kronor på truppen under fjolårssäsongen. Inför årets säsong verkade det dock som att shejken tröttnat då bland andra Santi Cazorla, Rondón, Joris Mathijsen och Ruud vad Nistelrooy lämnade klubben. Alla hade de kritiserat klubben hårt för de uteblivna lönerna.

Enligt AP riskerar Malaga att förlora sina prispengar från Champions League om de inte betalar de försenade lönerna, transferavgifter och skatter. UEFA har sagt att Malaga är i farozonen.

Jagar ny CL-plats

Det är inte bara i Champions League som Malaga gått bra. Malaga startade ligan starkt och trots en förlust och ett kryss i de två senaste matcherna ligger man femma i tabellen, en poäng bakom Real Betis på fjärdeplatsen.

Malagas spelare har ännu inte fått sina löner. Återstår att se om avancemanget i Champions League kan skynda på ägarna.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.