Månsson: Nu har det vänt för Djurgården

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Såg ut som ett riktigt välmående fotbollslag”

Jag slog mig ner på pressläktaren, rättade till solglasögonen och knappade in en liten tweet på telefonen.

”Tips: 1–0. Jawo.”

Det var det mest logiska.

Johannes Paulus? Moder Theresa?

Nej, nej. Världens mest dyrkade människa genom tiderna heter Per-Messias… förlåt Per-Mathias Högmo.

Ja, därom råder enighet i fotbollsförsamlingen.

Ingen har något ont att säga om honom.

Inte nog med att han blivit hyllad av spelare, ledare, supportrar, journalister och gamla kollegor – i går fick han till och med beröm från en konkurrent som just förlorat med minsta möjliga marginal.

– De är lite vassare med den här modellen, svarade Nanne Bergstrand när han fick frågan om Djurgården med MP och Djurgården med PM.

Nanne analyserade Högmos ”intressanta” taktik, framför allt hur yttrarna ­varierade med att gå på djup bakom backlinjen och röra sig inåt banan – innan Kalmar-tränaren rundade av sitt resonemang:

– Och i dag är jag inte så jävla glad för det.

För att nyansera det hela en aning kan man konstatera att Per-Mathias inte är någon Per-Messias för målskyttet. Resultatraden sedan han tillträdde ser ut så här:

1–0.

1–1.

1–1.

1–0.

Om du vill se mål ska du inte gå på Djurgårdsmatcher, men det betyder inte att det var tråkigt på Stockholms stadion i går.

Tvärtom, första halvlek var den bästa som Djurgården har gjort i år.

Jawo rev upp hål i försvaret

Jag vet inte hur många 4-4-2- tränare som jag hört säga att man ska ”varva passningar med ett mer direkt spel” och så blir det bara det senare, men hemmalaget lyckades med både och i kväll.

Amadou Jawo rev hål i Kalmars försvar med sina tunga, djupa löpningar på de långa uppspelen från backlinjen, bland annat vid ­målet i den sextonde minuten. Samtidigt fick Andreas Johansson och Daniel Amartey ­tidigt grepp om mitten och Kalmars ton­åringar Ismael/Melker Hallberg, ett övertag som höll i sig matchen ut.

Jag vet inte om Henrik Rydström, 37, hade varit lösningen på problemet – förmodligen inte – men vi har sett scenariot förut. Ibland väger helt enkelt Hallberg, 17, och Ismael, 18, lite för lätt på det centrala mittfältet.

Men när vi ändå är inne på unga innermittfältare: herregud så bra Daniel Amartey är.

I helgens cupfinal var han överallt och lite till ­under 120 minuter och nickade dessutom in två hörnmål. Det andra dömdes förvisso bort, men det är få mittfältare som matchar 18-åringen i luften och med tanke på att han kombinerar det med ett klokt passningsspel och en exceptionell arbetskapacitet så undrar man var det ska sluta.

Premier League? La Liga?

Ja, varför inte?

Skryt, eller?

Kalmar ryckte upp sig några snäpp efter paus och kunde mycket väl ha kvitterat på slutet, särskilt efter Nanne Bergstrands trippelbyte (Sebastian Andersson, Jonathan Ring och Archford Gutu in på ett bräde med tjugo minuter kvar) men Djurgården kunde å andra sidan ha punkterat matchen långt tidigare.

Nu blev det 1–0, vilket inte är några skrällsiffror.

Att jag skrev om mitt eget tips i början beror alltså inte bara på skryt (…eller?) utan för att det var det mest logiska resultatet att gissa på.

På samma sätt kändes Amadou Jawo som lågoddsaren som målskytt sett till formen och hur han växt av att spela som en av två anfallare i ett rakt 4-4-2-system.

Jawo gick ut i paus med ett ömmande lår, men inte ens det var några dåliga nyheter, anfallaren är spelklar till nästa omgång.

I går kväll såg Djurgården ut som ett riktigt välmående fotbollslag.

Och ja. Nu har det vänt på riktigt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN