”Deras syfte är att sprida felaktig information”

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2013-01-31

Elfsborg riktar skarp kritik mot Solnaklubben

Mohamed Bangura, 23, hotas och trakasseras för flytten till Elfsborg.

Det får svenska mästarnas ledning att reagera över de uttalanden som gjorts kring övergången.

– Det finns de som har som syfte att sprida felaktig information. Det är extra olyckligt i en så här känslig affär, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Följ ämnen
IF Elfsborg

I dag återvänder Mohamed Bangura till Borås för att i morgon fredag göra sin första träning med Elfsborg.

Han gör det delvis jagad och förföljd av uppretade fans ­efter det överraskande bytet AIK-Celtic-Elfsborg.

Enligt uppgifter till Sportbladet har Bangura tvingats rensa ut sin sida på Facebook sedan de grova påhoppen och hoten blivit för många. På ­flera bloggar och nätforum är språkbruket mot honom grovt.

En av de vanligaste anklagelserna är att Bangura sålt ut sig genom att flytta till Borås där Elfsborg accepterat att betala hela Celtics lön, kring 400 000 kronor i månaden.

I ett uttalande på sin officiella hemsida samma dag som övergången blev offentlig skrev AIK att ”Celtic och Mohamed vill ha en ekonomisk kompensation som inte är i närheten av vad AIK betalade till Celtic under hösten 2012”.

”Gemensamt ansvar”

– Det handlar om en affär där det krävs mer pengar för att låna Mohamed av Celtic än vad vi under min tid i klubben lagt på enskilda spelarköp, säger AIK:s sportchef Jens T ­Andersson i det officiella uttalandet.

Elfsborgsledningen anklagar Solnaklubben, utan att ­vilja nämna AIK vid namn, för att underblåsa de hårda angrepp som Mohamed Bangura nu drabbats av.

– I Elfsborg har vi som policy att inte uttala oss om andra allsvenska klubbars affärer – om det inte handlar om något som är ­positivt. Vi har ett gemensamt ansvar för produkten allsvenskan, säger Bosse Johansson och fortsätter:

– Många av de summor som nämnts och skrivits om stämmer inte alls. De har varit dubbelt så stora i förhållande till de verkliga beloppen. Jag tolkar det att det finns de som har som syfte att sprida felaktig information.

– Det är väldigt olyckligt i en sådan här affär som redan är känslig från början.

AIK:s sportchef Jens T Andersson menar dock att han och AIK inte bär något ansvar för de trakasserier som Bangura utsätts för.

– Jag vet inte vad han utsatts för så det är svårt att kommentera. När han gjorde sitt val och gick till Elfsborg så var min uppfattning att hans AIK-status skulle sjunka ganska drastiskt.

AIK håller inte med

Det finns inte en risk att ni medverkat till att underblåsa den typen av hårda känslor genom vissa uttalanden?

– Jag har uttalat mig på vår hemsida att affären inte var realistisk för AIK ur ett ekonomiskt perspektiv. Det kan jag inte på något sätt se att det skulle underblåsa något, säger Andersson.

Ni belastar inte Mohammed Bangura med en stor skuld över varför han inte spelar kvar i AIK?

– Nej.