Bisarra kraven på veteranen – efter knarkkopplingar

avLinus Norberg

Sverige ställs mot Mexiko i den sista gruppspelsmatchen i vad som kan vara ett ödesmöte.

Nu framkommer uppgifter om bisarra krav på mittbacksveteranen Rafael Marquez – på grund av kopplingar till en ökänd knarkkartell.

Förra sommaren skakades mexikansk fotboll om av en skandal.

Rafael Marquez anklagades av det amerikanska finansdepartementet för att hjälpa en mexikansk knarkkung med att tvätta pengar.

Han ska, enligt New York Times, vara en av 21 personer på finansdepartementets sanktionslista i relation till knarkkartellen som kontrolleras av Raul Flores Hernandez.

Tränar i egen tröja

I VM-premiären mot Tyskland byttes 39-åringen in i slutskedet, vilket innebär att han nu spelat fem världsmästerskap, en bedrift endast landsmannen Antonio Carvajal (1950-66) och tyske Lothar Matthäus (1982-98) har gjort genom tiderna.

Samtidigt framkommer uppgifter om de bisarra kraven på Marquez.

Foto: YURI CORTEZ / AFP
Marquez i annan träningströja än lagkamraterna
Foto: Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix

På grund av den påstådda relationen till knarkkartellen får inte mittbacken synas bland amerikanska bolag, enligt New York Times.

Det innebär att han inte får dricka samma vatten som sina lagkamrater i Mexikos landslag, eftersom flaskorna pryds av läskfabrikanten Coca-Colas logga och han har stoppats från att utses till matchens lirare på grund av att öl-företaget Budweiser sponsrar utmärkelsen.

Får inte synas på bilder

Dessutom tränar Marquez i en tröja som är tom från sponsorloggor och han får inte heller synas på foton bland reklamskyltar från amerikanska bolag, vilka är bland de största sponsorerna under mästerskapet.

– Vi är medvetna om situationen gällande spelare Rafael Marquez och vi håller ständig kontakt med det mexikanska fotbollsförbundet, har Fifa sagt i ett uttalande till New York Times.

Marquez har tidigare nekat till alla anklagelser som riktats mot honom.

Sverige ställs mot Mexiko i den sista gruppspelsmatchen som spelas onsdagen 27 juni, 16.00.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller