Så ska Blåvitt vända trenden: ”Tricket är att...”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.

GÖTEBORG. Tung förlust i omstarten.

Veckan har IFK Göteborg ägnat åt det mentala spelet.

– Det är ingen tillfällighet att vi spelat sämre hemma. Vi blir mer rädda och vill inte göra fel inför publiken, säger Poya Asbaghi.

1-3 mot Kalmar FF var precis vad ett sargat IFK Göteborg inte behövde. På lördag kväll väntar ny måstematch mot Örebro, dessutom med de centrala mittfältarna Mix Diskerud och August Erlingmark avstängda. Med snart halva säsongen spelad är Blåvitt tolva, tre poäng från kvalstrecket.

Mot Kalmar var det mycket som inte fungerade spelmässigt, men veckans genomgångar har inte handlat om taktik, utan om mental styrka. ”Våga misslyckas” ska ta Blåvitt ur krisen och in på en utvecklande väg. 

– I tio minuter spelar vi bra och alla är spelbara. Sen gör de 1-0, och vi har visat spelarna tydliga klipp på vad som händer då. De vänder sig inåt, blir nästan rädda, är passiva och ställer sig i passningsskugga, säger Poya Asbaghi. 

”Är det våra spelare behöver”

Vad ska ni göra åt det?

–Tricket är att hela tiden bete sig som om vi leder. Det är det våra spelare behöver. Framför allt orutinerade spelare behöver träna på det här, annars kommer vi aldrig utvecklas. 

På Gamla Ullevi, där Göteborg tidigare år varit så starka, har man i år förlorat fyra av sex matcher.

– Det är ingen tillfällighet att vi är sämre där än på bortaplan. Spelarna vill inte göra fel inför publiken och tar då en kortsiktig vinst för sig själva genom att ställa sig i passningsskugga. Missar de tre passningar i rad så börjar publiken bua, men om de i stället gömmer sig så slipper de få bollen och behöver inte riskera något. Men den långsiktiga konsekvensen av det är att de aldrig utvecklas. De måste offra den kortsiktiga vinsten och ta sig ur sin trygghetszon. Även om publiken är missnöjd efter en miss så måste de ändå våga söka bollen igen. Då kommer de successivt att utvecklas. Det är det som vi har jobbat med i veckan, både genom att titta på klipp och ute på träningsplanen.

”Då får vi fansen med oss ännu mer”

Mot Kalmar fick hemmaspelarna rejält med stöd under matchen, men buades ut både i paus och efter matchen.

– Det har vi full förståelse för. Men om vi börjar pusha varandra även när vi ligger under, då kommer vi få fansen med oss ännu mer. Det finns inga supportrar i världen som inte tycker om ett lag som ger allt och visar positiv energi, även om det går dåligt. 

Publicerad:

LÄS VIDARE