Plankris i Sveriges viktiga VM-test

Rumäniens förbundskapten: ”Planen är fruktansvärd”

Publicerad 2018-03-26

CRAIOVA. Bara sex matcher har spelats på den nya arenan.

Men gräsmattan, där svenska spelare ska ta sista chansen att nå VM, är inte bra. Både Sverige och Rumänien har ställt in träningarna där.

– Stadion är vacker, men planen är fruktansvärd, säger rumänske förbundskaptenen Cosmin Contra.

När Sverige under tisdagskvällen möter Rumänien i en landskamp i Craiova, i östra Rumänien, så är det sista chansen för flera spelare att imponera på förbundskaptenen Janne Andersson.

Sverige har inga fler landskamper innan det är dags för Andersson att presentera VM-truppen 15 maj.

Förutsättningarna för matchen här i Rumänien är dock inte de bästa.

Gräsmattan en mardröm

Under den senaste veckan har det först snöat stora mängder som sedan följts av regn, allt varvat med kyliga nätter med ner till tio minusgrader.

En mardröm för gräsmattan på Ion Oblemenco-stadion, som invigdes så sent som i november 2017.

Vid en presskonferens under måndagseftermiddagen kommenterade den rumänske förbundskaptenen Cosmin Contra förhållandena:

– Det är en plan som det blir väldigt svårt att spela på. Planen suger, säger Contra. Underlaget blir en fördel för Sverige som är ett fysiskt starkt lag och som spelar mer rakt mot två anfallare.

– Oturligt nog, stadion är vacker, men planen är fruktansvärd. Jag har pratat med spelarna från Craiova och de har sagt samma sak till mig. Det blir väldigt svårt för oss att kontrollera bollen på underlaget, säger Contra.

Under måndagen beslutade både Sverige och Rumänien att ställa in sina träningar på arenan i de centrala delarna av Craiova för att spara gräsmattan.

Lera i hörnet

När Sportbladet klev in på arenan, byggd för en dryg halv miljard kronor och med plats för 30 000 åskådare, är ena hörnet i rejält dåligt skick, det är slitet utmed ena långsidan och gräsmattan känns mjuk.

– Det grundläggande problemet är att den första matchen i höstas spelades tre veckor tidigare än vad som var lämpligt för gräsets bästa, säger ansvarige planskötaren Mircea Cracun till Sportbladet. Gräsets rötter har inte hunnit rota sig.

– Med ordentlig vårvärme skulle planen bli bra på tre veckor. Nu kämpar vi med gödning och klippning för att få planen så bra som möjligt till matchen mellan Rumänien och Sverige. Gräset är grönt, men underlaget är lite mjukt, säger Cracun.

Sverige genomför nu i stället sin måndagsträning på betydligt enklare Centrul Turistic Agrement Sport i östra delarna av Craiova.

Test för Guidetti

Mot Rumänien ställer Janne Andersson upp med ett lag som i stora delar kommer bestå av de spelare som inte spelade i 1–2-förlusten mot Chile i fredags.

Det innebär ett viktigt test för spelare som Pontus Jansson, Jimmy Durmaz, Oscar Hiljemark, John Guidetti och Isaac Kiese Thelin – men tyvärr på en plan som inte håller VM-standard.