Spelarna: Lönen ska vara hemlig

FOTBOLL

Magnus Erlingmark vill stoppa klubbarnas kartell

Efter Sportbladet avslöjande att svenska klubbledare öppet diskuterar spelarnas löner sinsemellan är spelarna frågande och kritiska.

– Vad jag tjänar är en hemlighet mellan mig och klubben – det har ingen annan med att göra, säger IFK Göteborgs Magnus Erlingmark.

I går berättade bland andra Halmstads ordförande Bengt Sjöholm om den nya fotbollsverkligheten klubbledare emellan:

– Nu för tiden kan man ju ringa upp en ordförande i en annan klubb och säga "du, den här killen från er är på väg till oss, vad har ni på honom?”, så att man inte bjuder över varandra i onödan, men också för att vi ska veta om som uppgifter han lämnat stämmer.

IFK-kaptenen Erlingmark, som är vice ordförande i spelarfacket, Svenska Fotbollspelare (SFS), tycker att styrelsefolket har gått ett steg för långt.

Ett steg för långt

– Det låter lite konstigt att man pratar löner klubbarna emellan. Jag avslöjar inte vad jag tjänar för någon – det är en hemlighet mellan mig och klubben. Om klubbarna talar om spelarnas löner känns det inte bra – så har de inte rätt att göra.

Den 34-årige före detta landslagsmannen som spelat i IFK Göteborg sedan han 1993 kom från Örebro SK har förståelse för att klubbarna måste sänka sina kostnader.

– Lönekarusellen snurrade alldeles för fort och det har varit väldigt surt efteråt för alldeles för många klubbar, men att genemsamt prata om vad en spelare skulle vara värd är ingen bra metod för att komma till rätta med problemet.

Kommer SFS att vidta några åtgärder?

– Det här är helt färskt för mig så det är för tidigt att säga, men vi jobbar hela tiden för spelarnas bästa.

Flera spelare har under det senaste året bittert fått erfara klubbarnas förändrade attityd när det kommer till kontraktsförhandlingar.

Lägre lön

AIK-målvakten Daniel Andersson nobbade nyligen ett nytt kontrakt som gav honom halverad lön.

Örgrytes anfallare Joachim Karlsson är en annan spelare som fick betydligt sämre villkor när det var dags att förnya kontraktet.

Tre spelare om klubbarnas kartell:

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM