Völler hyllades trots förlusten

FOTBOLL

Stefan Alfelt rapporterar från Berlin

BERLIN

Om jag hade sovit under VM-finalen och inte vetat hur det gick hade jag trott att Tyskland vann.

Direkt efter slutsignalen började tutandet, smällandet och firandet i centrala Berlin. Med svängande flaggor drog unga som gamla runt och sjöng "Det finns bara en Rudi Völler".

Förmodligen för första gången någonsin såg tyskarna en andraplats som en seger.

Foto: De tyska och brasilianska flaggorna vajade sida vid sida i Berlin.

Lämpligt nog har de också ett ord som går att använda för att sjunga ut sin lycka:

"Vize-Weltmeister".

Vrålades på gatorna runt om i landet.

Vice världsmästare.

På alla andra språk låter det korkat. Det funkar i Tyskland.

Nykterheten var såklart inte speciellt god. Har man bestämt sig för att vara packad och glad en söndagseftermiddag och börjat bygga upp glädjen redan runt tio på förmiddagen kan man lika gärna fullfölja. Det var ju ändå bara en fotbollsmatch.

En fotbollsmatch som Tyskland aldrig ens vågade drömma om före VM.

- Vi hade inte väntat oss att nå finalen. Tyskland spelade inte dåligt men Brasilien var tekniskt sett bättre. Finalen blev ändå ett startskott inför VM på hemmaplan 2006 men vi har mycket kvar att förbättra, sammanfattade Ante Klimec tyskarnas syn på VM-resultatet.

Kravallpolisen fick rycka in

Med näsan målad i Tysklands färger och ett antal öl innanför västen firade han tillsammans med tusentals andra berlinare på paradgatan Kurfürstendamm.

Som alltid i stora folksamlingar tvingades kravallpolis till en del chockaktioner för att omhänderta störande personer men totalt sett var det en förvånande glädjefull söndag i Tyskland.

Oliver Kahn var visserligen orsaken till att finalen förlorades, men hans tidigare insatser i VM har höjt honom över all kritik. Kahn är fortfarande gud i landet där ingen är rädd för att leverera mördande cynismer gränsande till ärekränkning om folk man tycker det minsta illa om.

I eftermiddag kommer de tyska landslagsspelarna att tas emot som hjältar när de landar i Frankfurt. Förmodligen är de större hjältar än de annars skulle vara därför att det var just Brasilien som finalen förlorades till.

Tyskarna tog Brasilien till sitt hjärta

Att förlora mot Brasilien i fotboll accepteras av alla - därför att brassarna spelar den fotboll alla fotbollsälskare vill att deras eget lag kunde behärska.

Brasilianska fans kunde i går obesvärat tåga genom horderna av berusade tyska fans och dansa samba på gatorna med svajande flaggor. Faktum är att jag såg säkert ett par hundra tyskar som firade Tysklands finalplats klädda i brasilianska landslagströjor med Ronaldo eller Rivaldo på ryggen.

Det är sällsynt - men ibland förbrödrar idrotten.

Stefan Alfelt