Svenska kravet i VM-genrepet

Publicerad 2018-06-09

GÖTEBORG. Tre avslut på mål på två matcher. 

Nu måste Sverige hitta anfallsspelet i VM-genrepet. 

– Vi vill inte bara slänga iväg den långa bollen på mig och Marcus och så står vi där och bara får nackspärr typ, säger Ola Toivonen. 

Sverige gjorde 27 mål på 12 matcher under VM-kvalet med playoff:en mot Italien inräknad. Men under de två senaste träningsmatcherna mot Chile och Danmark har anfallsspelet hackat. 

Sverige gjorde ett mål mot Chile men utöver det har laget bara haft tre avslut på mål. 

– Sättet vi spelar på tar ganska mycket kraft och energi för vår offensiv, men det är något vi måste göra för att vi ska kunna göra bra resultat. Det är något vi har accepterat och kommer att fortsätta med. Men sedan kanske försöka hitta lite mer lägen framåt som vi får jobba på, säger Marcus Berg och fortsätter: 

– Framför allt när man möter lite bättre motstånd som har mycket bollinnehav blir det väldigt mycket spring för hela vårt lag. Men det är vi offensiva som ska komma till chanser och lägen. Det finns en del saker där, även inläggsspel, som vi har pratat om som vi kan göra bättre. Vi kommer ganska mycket på kanterna, men man kanske ska kräva lite bättre spel in i box och även lite bättre inspel också.

”Inte gjort det tillräckligt bra”

Defensiven har inte varit något problem de senaste matcherna, men i VM-genrepet mot Peru vill även Ola Toivonen se ett bättre offensivt Sverige. 

På veckans stängda träningar har fokus legat en hel del på anfallsspelet och mot Peru vill Toivonen framför allt se bättre omställningar och första pass framåt för att komma ur pressen. 

– Det var bra under kvalet men de senaste två matcherna har vi inte gjort det tillräckligt bra, säger han och fortsätter: 

– Vi vill inte bara slänga iväg den långa bollen på mig och Marcus och så står vi där och bara får nackspärr typ. Det optimala är att vi hittar mig och Marcus på fötter eller på den droppande forwarden. Men det krävs mod och rörelse. 

Vad beror det på att ni har haft svårare att spela er ur press? 

– Det sydamerikanska tänket tror jag. De skiter i om de går bort sig med fem gubbar. Danskarna är lite så också. De kör med sina fyra där uppe och ligger kvar med fyra plus två. Jag tror att Peru kommer att göra likadant, Sydkorea kommer göra likadant, tyskarna kommer att göra likadant, mexarna kommer att göra likadant så det är nyttigt för oss.

”Det får inte hända”

Emil Forsberg ställer också högre krav på den svenska offensiven, men är inte orolig inför mästerskapet. 

– Vi är inte nöjda, vi har inte gjort det dåligt men det finns mer att önska. Det finns mer att ta av, säger han och fortsätter: 

– Det handlar väl mer om att det absolut inte får bli för defensivt, det vet vi om. Det får det absolut inte bli. Det kommer inte hända och det får inte hända det heller.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller