Bank: Tager ni detta lag till ert VM-hopp, att följa i nöd och lust?

FOTBOLL

Så skred de till sist in genom portarna till VM-bubblan. Solen sken, Stockholm strålade, nästan alla var nästan här.

Tager ni detta lag till ert VM-hopp, att följa i nöd och lust?

Jag antar det.

Pontus Jansson i svart t-shirt med skinndetaljer och keps. Kristoffer Nordfeldt med fotbollsproffsväska från Louis Vuitton. John Guidetti med snusdosa och tungt armbandsur i guld. Scouten Lasse Gas Jacobsson med ilsken solbränna. Janne Andersson med kaffekopp gjuten i höger hand.

Det är som det brukar, varken mer eller mindre, att man cyklar till Humlegården för att hänga med landslagsspelare just den här tiden av året, när tonåringar tar studenten och alla andra slits mellan att njuta av och klaga på värmen.

Men: vi brukar inte ha VM runt hörnet.

I en idrottsvärld där den normala brinntiden för det som är ”klassiskt” eller ”historiskt” är ungefär lika långt som ett genomsnittligt youtube-klipp är fotbolls-VM en av väldigt få händelser som fortfarande ristar sig in och lämnar avtryck. I sommar kommer småungar i Sverige alltjämt att rusa ut efter att ha sett tv-fotboll för att lira lite själva, de kommer att paxa för att vara Pogba och tävla om att vara Cristiano Ronaldo, de kommer att kopiera Harry Kane och härma… Ola Toivonen?

Jo, jag antar det.

Alltid något att oroa sig för

När Sverige inledde den här långa, ryska resan, handlade det mesta om vilka som inte var här. Toivonen och Jimmy Durmaz ska kvala TFC kvar i Ligue 1, Robin Olsen har jobb kvar i Danmark, Martin Olsson är småsjuk och Victor Nilsson Lindelöf ska gifta sig med geniet Maja Nilsson, med John Guidetti som toastmaster (inom parentes sagt: vilken briljant tanke är det inte att ge just Guidetti ett uppdrag som handlar om att fördela ordet till alla andra?).

Nu börjar resan, nästan. Janne Andersson erkände det själv, att han inte tryckt på startknappen riktigt än.

– Lite är det så. Full fart framåt blir det från måndag.

Sedan pratade vi om allt han har att oroa oss för. Robin Olsens skada, Ola Toivonens bänkplats, Albin Ekdal (alltid Albin Ekdal). Det finns alltid något att oroa sig för i fotboll. Om alla spelare varit ordinarie i sina klubbar hade vi gjort uträkningar som pekade på risken för att de skulle komma utbrända till VM.

Jag vet inte vad som är det exakta lagomvärdet för speltid, men jag vet att Anderssons landslag på sätt och vis redan skjutit de flesta invändningar i sank. 

Jo, det kanske är illa att komma till VM med en ordinarie anfallare som är dunderpetad i en klubb som snittar ett mål per match i franska ligan. Det är kanske jobbigt med en förstemålvakt som knappt spelat en match i vår.

Men det är inte värre än att vara ett post-ibrahimovicskt landslag som utan förberedelser går in i ett kvalspel mot VM-trean Holland och EM-tvåan Frankrike, det är inte jobbigare än att ställas mot Italien i en avgörande playoff-match på  San Siro.

Han behöver spela matcher

Argumenten för det här kollektivet har aldrig någonsin handlat om att de är etablerade, ordinarie superstjärnor. 

Det är klart att vi vill följa dem nu också, när de tar äventyret till nästa nivå.

Landslagsspelarna avslutar en onsdag med att jogga runt i solen på undersköna Stockholms Stadion, och om jag ska försöka ”ta folks oro på allvar” som det brukar heta i Debatten så finns det en sak jag fastnar för på allvar:

Robin Olsen.

Det är aldrig okomplicerat med målvakter som inte spelar fotbollsmatcher. Utespelare utan matchvana tappar också saker, men de kan alltid arbeta stenhårt, hjälpa sitt lag, de är en del av något annat. Målvaktsrollen är (också) en individuell idrott, och en målvakt som inte spelar matcher kan förlora delar som är nödvändiga i spelet.

Det handlar om att inte tveka, att bedöma skarpa lägen på en tusendel, att vara modig och konkret, att fatta rätt beslut. Sådant som är svårt att simulera på träning.

Robin Olsen har tränat tillräckligt, med en månad kvar till VM behöver han spela fotbollsmatcher och Sverige har bara två träningslandskamper (Danmark och Peru) kvar före VM.

Det är kanske inte tillräckligt, men det får helt enkelt räcka. Nu rullar VM-tåget mot Ryssland, och från och med måndag är alla ombord. Oron får vänta ett tag.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Sveriges trupp till fotbolls-VM i Ryssland 2018 00:51

avSimon Bank