VM-bussen - redan fullsatt

FOTBOLL

Därför är det nästan omöjligt att ta plats i den svenska truppen

Sveriges VM-trupp blir sannolikt den samma som den nuvarande kvaltruppen.

På grund av det tajta programmet hinner landslaget bara med en enda träningsmatch innan det är dags att ta ut de 23 VM-spelarna.

- Visst önskar vi att vi hade mer tid att titta på dem som är aktuella, säger assisterande förbundskapten Roland Andersson.

Tidsbristen och matcher i de europeiska ligorna gör att det svenska landslaget bara hinner spela en enda träningsmatch innan VM-truppen tas ut.

Det innebär att de spelare som är utanför dagens kvaltrupp bara får 90 minuter på sig att övertyga förbundskaptenerna om att de är värda en plats.

- Vi har planerat en träningsmatch i februari, det är allt vi hinner med. Sån är realiteten för alla lag egentligen, Det är inte så mycket att göra åt. Sen spelar vi ytterligare två träningsmatcher precis före VM, säger Roland Andersson.

Gott om tid inför EM

Men när de två avslutande träningsmatcherna strax före VM spelas är truppen redan klar. Inför EM i Portugal i fjol hann landslaget med att spela tre träningsmatcher under våren, mot Albanien, England och Portugal, vilket gav förbundskaptenerna gott om tid att pröva nya spelare. I dagens läge blir det i princip omöjligt för de spelare som inte redan är bofasta i landslaget att ta en plats. Men Roland Andersson förnekar att så är fallet.

"Många på väg in"

- Vi har ju åtta månader kvar till ett eventuellt VM. Det känns som att det är många spelare på gång in, som är lite utanför just nu. Detta är alltså ingen permanent VM-trupp på något sätt. Tar man ut en trupp till ett VM-slutspel är det viktigt att välja dem som är heta för dagen.

Vilka killar handlar det om?

- Det finns några stycken, i U21, i allsvenskan och ute i Europa. Sharbel Touma, Tobias Hysén, Daniel Majstorovic och Alexander Farnerud för att nämna några. Det finns många som är på väg in.

Men hur ska ni kunna ta ut en spelare om ni inte får chansen att prova dem?

- Det är lite tid inte många matcher. Egentligen skulle man vilja ha ett träningsläger i februari-mars med alla som är aktuella, men det går tyvärr inte. Man får följa spelarna på plats i klubblagen i stället och verkligen ha stenkoll.