Svennis nota för Owen: 25 miljoner

FOTBOLL

FA tvingas betala stjärnans lön till Newcastle

Michael Owens skada är inte bara ett käftsmäll för Svennis på plan. Den kommer att riva stora hål i det engelska fotbollsförbundets kassa.

FA tvingas nu betala Owens lön under den period han är skadad – minst 25 miljoner kronor.

– Vi har en försäkringspolicy som säger att vi ska betala alla spelare när de är skadade, säger FA:s talesman Adrian Bevington till AP.

Inom den europeiska fotbollen står striden mellan storklubbarna och landslagen om huruvida en spelare som skadas under en landskamp ska få lön från klubben eller förbundet.

En fråga som, om storklubbarna får rätt, kan gräva graven för landslagsfotbollen. Det senaste exemplet är Michael Owen som skadade sig i matchen mot Sverige och nu är borta från spel i minst fem månader.

Liverpool kräver pengar för Cissé

Owens klubb Newcastle kommer att kräva det engelska fotbollförbundet (FA) på Owens lön och med största sannolikhet kommer FA att betala.

– Vi har en försäkringspolicy som säger att vi ska betala alla spelare under den tid de är skadade, säger FA:s talesman Adrian Bevington.

Det betyder att Owens lön på ca sex miljoner i månaden nu står på FA:s konto och fem månaders beräknad skadefrånvaro skulle betyda 25 miljoner för FA.

Även Liverpool kommer att begära pengar från det franska fotbollförbundet efter Djibril Cissés benbrott i VM-uppladdningen.

Daniel Lagerqvist