Hattrick av Svensson när Sverige vann

FOTBOLL

Stockholm

Sveriges damer tog ett stort steg mot fotbolls-VM i Kina nästa år när Vitryssland besegrades på bortaplan med 6–0.

Piggast var Victoria Svensson som med ett hattrick spräckte sin målnolla i kvalet med besked.

– Det var skönt, det var ett tag sedan, men huvudsaken var att vi fick hål på dem innan paus, sade ”Vickan”.

Matchen i Minsk blev en siffermässig repris på mötet lagen emellan på hemmaplan i höstas. Även då slutade det 6–0, efter fyra mål av Hanna Ljungberg som denna gång saknades på grund av skada.

Den här gången dröjde det dock länge innan svenskorna kunde spräcka Vitrysslands nolla. Först på tilläggstid i den första halvleken kom det förlösande ledningsmålet sedan Lotta Schelin kommit igenom på högerkanten och snyggt skjutit 1–0 i målvaktens högra hörn.

– Det var en förväntad matchbild, att de skulle strida så länge de orkade och hålla nollan. Vi hade pratat om att ha tålamod eftersom vi är bättre på alla positioner, sade förbundskapten Thomas Dennerby till TT direkt efter matchen.

Snygga mål

– Dessutom var det ju underbart snygga mål vi fick se, tillade en märkbart nöjd förbundskapten och fick medhåll av tremålsskytten Svensson.

– Det är kul med snygga mål, men huvudsaken är att vi sätter dit dem, det får inte bli för mycket av det goda, skrattade hon.

Lotta Schelins 1–0-mål är redan nämnt, 2–0 gjorde Victoria Svensson direkt efter paus och bara några minuter senare dundrade Caroline Seger in trean efter att Linda Fagerström nickat ner bollen till Svensson som snyggt lade bak bollen till Seger som drog till direkt en bit utanför straffområdet.

– Ett fantastiskt mål, men alla var bra idag, berömde Dennerby vars enda smolk i glädjebägaren var att backen Maria Bergkvist tvingades utgå redan i den första halvleken med en befarad ledbandsskada.

I den 66:e minuten byttes Josefine Öqvist in istället för Fagerström och tio minuter senare gjorde hon 4–0, Öqvists sjätte mål i landslaget och det första efter en längre tids frånvaro från landslaget.

– Hon har inte varit med sedan EM förra sommaren, men hon är på gång, har presterat bra i allsvenskan och visat rätta takter att ta sig tillbaka, sade Dennerby om Linköpingsanfallaren.

”I princip klara för VM”

Segern innebär att Sverige leder sin VM-kvalgrupp på 16 poäng, sex före tvåan Tjeckien som dock har en match mindre spelad. Gruppsegraren är klar för VM i Kina nästa år och med bara två matcher kvar ser det onekligen ut som om VM-biljetten är säkrad.

– Det är klart att det är ett bra läge, i princip räcker det med en vinst på våra två återstående matcher, då borde vi i stort sett vara klara, medgav förbundskapten Dennerby.

– Men vi tänker inte så, vi ska vinna två matcher till, det är liksom ingenting att snacka om!

Victoria Svensson var något mindre diplomatisk:

– Inget är klart ännu men dörren till VM är nästan helt öppen.

TT