Drömsviten håller!

FOTBOLL

Nu väntar Tyskland i åttondelsfinalen – kickoff 17.00 på midsommardagen

KÖLN

Den svenska drömsviten mot England håller i sig.

Henrik Larsson bröt sin måltorka, kvitterade till 2–2 och såg till att den engelska förbannelsen håller i sig.

Nu väntar åttondelsfinal.

Nu väntar Tyskland.

– Vi ska komma ihåg att vi möter ett världslag med världspelare. Det är inte så lätt att ta tag i spelet då, men vi är ganska nöja med det här, säger Roland Andersson, assisterande förbundskapten.

Foto: KVITTERAT! Marcus Allbäck jublar efter 1–1-kvitteringen.

Steven Gerrard såg ut att ha satt stopp på den 38 år långa förbannelsen med sin 2–1-nick i den 86:e minuten, men i matchen sista självande minuter slog Henrik Larsson till.

Den förre Barcelona-stjärnan – som uppelvt ett tungt VM och kritiserats för att han lämnat de första två matcherna mållös – kastade sig fram på ett långt Erik Edman-inlägg och stötte in kvitteringen bakom Paul Robinson.

Glädjeskriket sa allt!

Glädjeskriket skrek ut att det äntligen lossnat för Henke – och att Sverige går in til åttondelsfinalen obesegrat.

Sverige förvandlade en blytung första halvlek till något helt annat under tio magiska minuter i andra.

Först kvitteringen:

I den 51:a minuten – kom Marcus Allbäck helt rätt på Tobias Linderoths hårt skruvade högerhörna och stryde nicken hårt mot den bortre stolpen, där Ashley Cole i panik stötte upp bollen i eget nättak.

Sedan jättechanserna:

I den 55:e minuten – ny svensk hörna, ny svensk jättechans. Den här gången kom Henrik Larsson helt rätt på Kim Källströms hörna och såg sin nick styras upp i ribban av Paul Robinson. I situationen skrek Sverige efter straff, med tv-bilder som visade att bollen studsat på Jamie Carraghers hand precis innan Robinson räddade.

I den 60:e minuten – nickade Teddy Lucic ned Linderoths hörna rätt på fötterna på Olof Mellberg. Den svenske lagkaptenen sköt – och bollen studsade ribba ut.

Ett mittfält som ägts av England hade plötsligt blivit svenskt, och tätt efter Mellbergs ribbskott verkade Sven-Göran Eriksson känna sig tvingad att förändra laget radikalt (redan i den 56:e hade Rio Ferdinad bytts ut mot Sol Campbell). Wayne Rooney blev rasande när han plockades av banan till förmån för mittfältaren Steven Gerrard.

Bytet höll på att bli guld värt för England, men Steven Gerrards 2–1-nick i den 86:e minuten blev inte vinstmålet.

Henrik Larsson fick sista ordet.

Sverige fick sista ordet – igen.

Owen ut skadad – men England ägde första 45

Sven-Göran Eriksson hann knappt bänka sig innan hans initiala matchplan sprack; redan i den andra minuten blev Michael Owen liggande med smärtor i knäet och Newcastle-anfallaren tvingades bryta.

Drömduon Michael Owen/Wayne Rooney blev istället Rooney/Peter Crouch, med delvis andra engelska anfallsalternativ. För anföll – det gjorde England under de första 45 minuterna.

Owen Hargreaves och Frank Lampard fick tidigt grepp på det centrala mittfältet, med Tobias Linderoth och Kim Källström hängandes i ingenmansland. Snabbt och effektivt spreds bollar ut mot höger (David Beckham) och vänster (Joe Cole), eller stacks in mot en blixtrande Rooney centralt som ofta kunde komma i fart och hittad avslutslägen.

Flera gånger om fick Cole, Rooney och Lampard distansskjuta mot Andreas Isaksson – och 1–0-målet i den 35:e minuten var belöningen av ett massivt spelövertag.

Målet i sig kommer att gräma Andreas Isaksson. Niclas Alexandersson fick inte bort en boll tillräckligt långt ur eget straffområde och Joe Cole kunde ostört ta emot på bröstet, och trycka till på volley. Bollen gick i en hög båge över Isaksson som stod för långt ut från linjen, och tvingades se skottet studsa stolpe in.

Sverige sattes under tung press och hade svårt att skapa egna, högkvalitativa målchanser. Närmast: Teddy Lucic (!) som tryckte till på volley efter en hörna redan i den 15:e minuten, men skottet täcktes ut.

Anders Burström