”Vi vinner med 6–0”

FOTBOLL

Sverige är överens: T&T är helt chanslöst

DORTMUND

I kväll existerar inte orden förlust eller oavgjort hos svenska landslaget.

Blågult är övertygat om att det blir seger mot Trinidad och Tobago i kväll.

– Jag är säker på att vi vinner, säger lagkaptenen Olof Mellberg.

Foto: Kaptenens tal till fansen ”Vi vet att hela Sverige tittar på oss, men vi försöker inte tänka så. Allt blir mycket lättare om vi bara fokuserar på oss själva, på laget. Allt annat kan slå tillbaka mot oss. Vi ska göra vårt bästa och kan förhoppningsvis ge det svenska folket en stor upplevelse. I de senaste mästerskapen har vi startat bra och gått vidare från gruppspelen. Vi går nu in i en ny turnering med ett starkt självförtroende. Vi vet vad vi kan. Vi presterade på topp i Portugal och kan vi nå samma nivå här har vi en god chans att gå långt.” Olof Mellberg, lagkapten

Ju större favoritskap, desto större fall.

Men ingen som Sportbladet har frågat i och kring landslaget om resultatet i kvällens VM-öppning mot Trinidad och Tobago har påmint eller varnat om Costa Rica 1990 eller Japan 1936.

Alla är eniga om att Sverige är så mycket bättre än VM-debutanten Trinidad och Tobago att de utlovar en svensk seger.

Till och med spelare som vanligtvis är diplomatiska visar upp en osvensk säkerhet:

– Vi vinner, säger Mikael Nilsson. Vi är ett mycket, mycket bättre lag. Det känns som en självklarhet att vi ska vinna matchen.

Inte ens förbundskaptenerna försöker linda in kraven eller dämpa förväntningarna.

– Vi kräver av oss själva att vi ska vidare från gruppen. Det kravet måste vi alla, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

Vad innebär det mot Trinidad och Tobago?

– Vi ska ha en vinst. Det finns inga andra tankar. Kravmässigt ska vi vinna mot Trinidad. Vi är så pass mycket bättre än dom.

Förväntningarna på en självklar svensk seger i kväll på Westfalenstadion gör att insatsen är mycket hög.

– Första matchen är otroligt viktig. Kan vi vinna den så blir turneringen mycket enklare. Då är det ju en fördel att ha ett lite svagare lag i den första matchen. Å andra sidan så sätter man allt på spel då också. Om vi inte vinner så ser det mycket tuffare ut, säger Kim Källström.

Minsta nationen

Flera spelare antyder att VM riskerar att vara över vid ett svenskt nederlag i kväll mot Trinidad och Tobago, den minsta nationen någonsin som kvalificerat sig för VM.

– Det är den matchen vi måste vinna om vi ska ta oss vidare från gruppen. Skulle vi förlora första matchen ser det tufft ut. Svenska folket ska absolut kräva att vi tar oss vidare från gruppen. Annars är det en stor besvikelse, säger Marcus Allbäck.

”Krossar T & T”

Tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg kommer med ett sensationellt uttalande på Svt:?s text-tv när han ger råd till VM-tipset:

– Fundera i noll sekunder och skriv ner en säker tvåa. Sverige kommer att krossa T&T.

– Vi vinner, skaffar oss självförtroende, blir varma i kläderna, får en perfekt VM-start och vi vinner stort. Varför inte med 6–0? undrar Söderberg.

Kim Källström uppskattar uppenbarligen inte den typen av löften.

– Folk kan förvänta sig en seger från oss. Men alla som kan lite om fotboll vet att vi inte bara kan gå ut och smälla in 5–0, säger han.

Snacket inför matchen

Läs också:

Michael Wagner, Stefan Holm