Rooneys nya ödesdatum

FOTBOLL

Slutligt VM-besked planerat till 7 juni

Fotbollsenglands just nu mest omtalade kroppsdel – Wayne Rooneys högerfot – ska undersökas igen den 7 juni, en vecka tidigare än planerat.

Redan då kan det slutgiltiga beskedet komma om Rooney kan spela under VM.

Anledningen till att undersökningen tidigareläggs är främst att förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson ska kunna få besked om anfallsstjärnans skada innan hans deadline för att byta ut skadade spelare i VM-truppen löper ut den 9 juni.

– Efter det datumet kan vi inte byta ut någon, så det är bra att undersökningen görs tidigare, säger Eriksson.

– Jag är inte orolig och jag är fortfarande optimistisk om Wayne. I den bemärkelsen har ingenting ändrats.

Enligt tidigare prognoser kommer Rooney att missa åtminstone hela gruppspelet – med andra ord bland annat Sverigematchen den 20 juni. Men om röntgenbilderna från den 7 juni är bättre än förväntat skulle de kunna innebära att Rooney finns på plan redan mot Sverige.

Längre läktid?

Rooney ådrog sig en fraktur på högerfoten i Manchester Uniteds match mot Chelsea i slutet av april och hans rehabilitering har varit hett rubrikstoff sedan dess.

Sven-Göran Eriksson har tidigare sagt att han kommer att ta med Rooney till VM så länge det finns en liten chans kvar att han blir spelklar – om så bara till finalen.

Alex Ferguson, manager i United, har å sin sida har uttryckt sin oro över att Rooney kan känna sig pressad att spela när han inte är hundra procent frisk. United antydde i ett uttalande på måndagen också att Rooneys skada kan ta längre tid att läka än förväntat.

Med Rooney skadad kommer Sven-Göran Eriksson troligen att låta en ringrostig Michael Owen spela tillsammans med oerfarne Peter Crouch i anfallet. Owen är på väg tillbaka från en skada, medan Crouch bara spelat fem landskamper hittills.

Lampard segerviss

Men även utan Rooney kommer England att vara målfarligt, enligt mittfältaren Frank Lampard som tror att han och mittfältskollegan Steven Gerrard kan kompensera för luckan som Rooney lämnar efter sig.

Lampard gjorde under säsongen 20 mål för Chelsea, Gerrard 23 för Liverpool.

– Vår styrka är att gå framåt och skapa och göra mål, säger Lampard, som inte blev uttagen till förra VM.

– Jag har förbättrat mitt spel rätt mycket de senaste fyra åren, säger Lampard. Jag hoppas att jag har min bästa tid kvar. Det vore fantastiskt att vara som bäst under ett VM.

Sportbladet.se - TT ([email protected])