Japan ser sig själva som underdog: ”Men vi ska vinna”

Publicerad 2021-07-30

CHIBA. Ett Japan med stora hemmalagsförväntningar ser sig själva som underdogs i Saitama på fredag.

Men de konstaterar också att de inte har något annat val än att ge allt.

– Hela laget tänker att det är nu det börjar. Vi ska vinna, säger mittbacken Saki Kumagai.

Det finns olika sätt att se på Japans inledning av det här mästerskapet.

Å ena sidan har de haft väldigt svårt att få igång sitt offensiva spel och ta poäng. Å andra sidan har de varit väldigt svårforcerade, stabila och trygga i sin spelidé.

Oavsett vilken analys man väljer så var det utan tvekan ett väldigt glatt och till synes avslappnat japanskt landslag som gav sig ut och tränade på idylliska Inage Seaside Park i Chiba, strax öster om Tokyo.

Samtidigt som det är ett Japan som hemmapubliken tvivlat på efter den svajiga inledningen. Och ett Japan som bevisligen ser Sverige som favorit på förhand.

– Man vet aldrig vad som händer i fotboll. Underdogen kan vinna. Och vi ses nog som underdog inför den här matchen. Men vi ska visa hjärta och ge allt, säger Milanmittfältaren Yui Hasegawa till en samlad japansk presskår under torsdagen.

”Det måste vi utnyttja”

Analysen är glasklar hos både japansk media som Sportbladet pratar med på plats samt hos japanska spelare och ledare. Sveriges offensiva kanter, längd, fysik och skicklighet på fasta situationer är aspekter som Japan behöver se upp med.

– Deras snabba spelare på kanterna och inläggen känns som deras signum. Det lär bli en match där vi försvarar en del. Men vi ska göra det vi inte kunde mot Kanada och England. Vi ska hålla nollan och vinna, säger Bayern München-backen Saki Kumagai.

Ser du några svagheter hos Sverige?

– När de blir offensiva och vill attackera så kommer det öppnas ytor. De måste vi utnyttja.

Saki Kumagai

”Inte det längsta landslaget...”

I det svenska lägret är man i alla fall förberedda på en svår uppgift.

– Ett väldigt spelskickligt landslag som gillar att ha mycket boll. Jag hoppas att vi kommer kunna utnyttja vår fysiska förmåga och vår längd. Det kommer definitivt att bli en nyckel, säger Kosovare Asllani och lägger till:

– Och fasta situationer. Det är inte det längsta landslaget vi möter nu.

Just fasta situationer och inlägg har varit ett lyckat svenskt recept hittills under spelen. Och det fysiska övertaget kan bli det i kvartsfinalen.

– Det hoppas jag. Både i närkamper men även på fasta situationer. Det är ett lag också som är väldigt skickliga med boll så man kanske inte hinner in innan bollen är borta. Så det gäller at vi är kompakta och jobbar tillsammans, säger lagkapten Caroline Seger.

”Otroligt bollskickliga”

Seger är en av tre spelare i den nuvarande truppen som var med för tio år sedan när Japan, på väg mot ett VM-guld 2011, körde över Sverige fullkomligt i den VM-semifinalen.

– Det var många år sedan. Det som varit lägger man inte så stor vikt vid, säger Seger när den semifinalsförlusten kommer på tal.

Samtidigt är också Japan, som då hade fixstjärnan Homare Sawa som dirigent, inte samma lag i dag.

– Men det är samma lag i sättet att spela. Otroligt bollskickliga, snabba i tankar och fötter, duktiga med båda fötter. Det är ett jättebra lag vi möter imorgon. Det måste vi vara förberedda på, säger Seger.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll