Hurtig om saknaden: ”Jag behöver få prata”

TOKYO. Lina Hurtig, 25, hade inte ens varit mamma i en månad när hon anslöt till den svenska OS-truppen.

Anfallaren som är van att ha ett stort stöd från familjen på läktaren medger att det var ett känslosamt avsked.

– Jag tycker alltid att det är tufft att lämna men lite extra den här gången.

Svenska fotbollslandslagets 3–0 seger mot USA har gett eko världen över. Hyllningarna har strömmat in det senaste dygnet men för hon som fastställde slutresultatet var det ett samtal som betydde mer än något annat. Facetime-samtalet med frun Lisa och parets dotter.

– Det blev lite längre än vanligt, säger anfallaren när Sportbladet träffar henne dagen efter OS-premiären.

Inspirerat i Italien

För sex veckor sen saknades Hurtig på landslagssamlingen i Kalmar. I samma veva som Sverige OS-genrepade mot kommande motståndarna Australien blev 25-åringen mamma för första gången. Frun Lisa Hurtig födde parets första barn.

– Jag är glad att jag fick de veckorna hemma med familjen. Det känns bra. Det har varit mycket mys här nu de senaste veckorna. Det har verkligen varit en bubbla, berättar anfallaren.

Lina och Lisa Hurtig.
Lina och Lisa Hurtig.

Paret valde att berätta att de väntade barn i ett klipp som hennes klubb Juventus la ut på sitt instagramkonto med knappt 48 miljoner följare. Det ledde till en hel del reaktioner.

– Mycket positivt, mycket kärlek. Så det känns bra att vi även kan ha inspirerat andra i Italien. Det känns ändå viktigt för oss så den blev bra den filmen, säger Hurtig.

Familjen samlas hemma

För två år sen, när Sverige tog VM-brons i Frankrike, fanns stora delar av Hurtigklanen på plats i Nice. Pappa Mats och fru Lisa följde nervöst slutminuterna, vankades av och an uppe på läktaren.

Den här gången får de följa det hemifrån.

– Det är speciellt så klart. Jag hade velat ha de på plats men det är som det är. Jag har fått många meddelanden hemifrån. De satt och följde matchen och hade skitkul så det är roligt, säger Lina Hurtig.

Även om 25-åringen medger att det var extra tufft att lämna familjen den här gången så tycker hon att de dagliga videosamtalen funkar bra. Skulle hemlängtan blir för stor är tidsskillnaden på sju timmar inget hinder.

– För mig är det inga konstigheter. Jag ringer dem när jag behöver prata med dem. Om det är mitt i natten för dem så är det så. Jag behöver få prata med dem. Det är viktigt för mycket.

Hur mycket betyder deras stöd? 

– Det betyder allt. Absolut. 

Lina Hurtigs fru och pappa.
Lina Hurtigs fru och pappa.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.