Inga dopningstester i La Liga – på ett år

Foto: AP/TT
FOTBOLL

Spanska antidopningsreglerna levde inte upp till Wadas krav och landets antidopningslaboratorium stängdes.

Men det fick inte den effekt som Wada hoppats på.

I stället avslöjar nu El Confidencial att inga dopningstester genomförts i La Liga på nästan ett helt år.

Det var i mitten på mars förra året som Spanien var ett av fem länder i världen – Mexiko, Ryssland, Bolivia och Andorra var de övriga – som Wada ansåg inte levde upp till deras krav på en fungerande antidopningsverksamhet.

Anledningen var att landet då inte hade bildat en regering efter valet och då den spanska antidopningsverksamheten är lagstiftad halkade man efter Wadas nya reglemente. Wada straffade landet med att stänga ner den nationella antidopningsorganisationen (AEPSAD) och deras laboratorium.

Testar bara landslag

Wada sade då att internationella förbunden skulle säkerställa testningen av utövare in mot OS och övriga mästerskap under tiden. Men nu avslöjar El Confidencial att det fått följder som ingen räknat med för fotbollen i landet.

Då Fifa har i sitt regelverk att man bara har skyldighet att testa landslag och Uefa bara testar lag i sina turneringar har alla La Liga-spelare undgått tester i elva månader.

En ny regering bildades i Spanien under november månad, men lagstiftningen har fortfarande inte anpassats så att Spanien kan återuppta sitt nationella antidopningsarbete, skriver El Confidencial.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga

Wada

Fifa