Elfsborg vann efter blixtvändningen

Per Frick dubbel målhjälte i guldstriden

Per Frick – tvåmålsskytt mot Häcken.
Per Frick – tvåmålsskytt mot Häcken.

BORÅS. Spänn fast säkerhetsbältena och gör er redo.

Elfsborgs 4–2-seger mot Häcken var inte bara en högoktanig tillställning i sig - den var också en indikator för hur den här allsvenska toppstriden kommer att se ut.

– Jag har nog aldrig gjort en cykelspark, inte ens på en mjuk matta inomhus, säger tvåmålsskytten Per Frick om 1–1-målet.

Höstkyla? Check.

Påslagna elljus? Check.

Stenhårda dueller? Check.

Små marginaler som fällde avgörandet? Check.

Alla ingredienser fanns på plats, och som de kombinerades när Elfsborg tog förstaklassbiljetten rakt in i guldstriden hemma mot Häcken.

Däremot såg det både en och två gånger ut som att gästerna från Hisingen skulle få med sig alla tre poäng hem.

Mitt i en inledande, intensiv Elfsborgsperiod svepte Patrik Wålemark in en frispark som Godsway Ekpolo både elegant och märkligt satte otagbart för Tim Rönning.

Åtta minuter spelade, Häcken-ledning och därefter bra kontroll på de offensiva försöken från hemmalaget.

Sakta men säkert växte sig Elfsborg tillbaka in i matchen och fick också rättvist in kvitteringsmålet. Johan Larssons förarbete hamnade hos Per Frick som med en konstspark prickade in 1–1 med ett par minuter till halvtid.

– Jag har nog aldrig gjort en cykelspark, inte ens på en mjuk matta inomhus. Det är tveksamt om jag gjorde en nu, säger Per Frick och skrattar.

– Den får en märklig studs, så det är det bästa sättet att göra mål när den kommer i det läget. Jag är glad att hjärnan hjälpte mig där.

Thelins byte gav effekt

Matchbilden återupprepade sig sedan i den andra halvleken när Elfsborg började bäst men Häcken fick utdelning. Alexander Jeremejeff tackade för ett slarvigt försvarsingripande, bröt sig loss och dunkade in 1–2 till Hisingslaget.

Då var det dags för Per Frick att kliva in i handlingarna, med Johan Larsson på sin högra sida och nyinbytte Rasmus Alm på den vänstra.

2–2 kom efter att Larsson brutit sig igenom och på något sätt chippat fram bollen till Frick, som enkelt kunde sätta huvudet till och skarva in kvitteringen.

– Den hade inte gått in om jag inte varit på den med huvudet. Helt perfekt för att den ska gå i mål, säger Per Frick och skrattar.

Någon minut senare var det Alms tur att ta sig fram, få en lucka och hitta Johan Larsson på den bortre ytan - vändningen fullbordad, jublet totalt och guldhoppet intakt för boråsarna.

– Det är enormt starkt att lyckas vända mot Häcken två gånger. Det är ett väldigt bra lag som inte förtjänar att ligga på den placeringen de gör. Att ligga under mot ett omställningslag med både 1–0 och 2–1 är inte optimalt, men att vi vänder visar på moral och karaktär. Detta är nog den skönaste segern i år, säger Per Frick.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.