Zlatan Ibrahimovic

Knäexperten: ”Han har satsat allt på ett kort”

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic har spelat nästan en hel säsong utan korsband i vänster knä.

Överläkaren och korsbandsspecialisten Anders Stålman är tydlig med att det går – men att det verkligen inte är att rekommendera.

– Han har satsat allt på ett kort, säger han.

I onsdags berättade Milan att Zlatan Ibrahimovic kort efter ligaguldet lagt sig under kniven hos doktor Bertrand Sonnery-Cottet i Lyon.

Under torsdagen avslöjade 40-åringen att han spelat nästan hela säsongen utan främre korsbandet i vänster knä.

– Smärtstillande varje dag i sex månader. Knappt sovit på sex månader på grund av smärtan, skriver han.

Anders Stålman är specialist i ortopedisk kirurgi och forskar på just korsbandsskador. Han har följt Zlatans knäproblem från sidan. Han är tydlig med att det går att göra som Zlatan men att ingen läkare skulle rekommendera det.

Överläkaren och korsbandsspecialisten Anders Stålman.

”Stor risk för ny skada”

– Är man vältränad och har en bra neuromuskulär kontroll kan man kompensera för det. Men normalt sett rekommenderar vi inte det för att de flest klarar inte av det och det är stora risker förknippat med det. Stor risk att få en ny skada på menisker och brosk som väsentligt försämrar prognosen, säger han.

– Men Zlatan har så klart gjort en riskavvägning, hade han gjort operationen när skadan inträffade så hade hela säsongen varit körd och han tyckte det var värt att försöka.

Zlatan berättar själv att han tömt knät på vätska varje vecka. Ett tecken på att skadan förvärrats, säger Anders Stålman.

– Det är inte bra, det tyder på en annan skada i knät. Det är inte det skadade korsbandet som ligger bakom svullnaden utan sannolikt någon menisk eller brosk.

Stor risk för artros

Hur stora risker tar han för framtida men efter karriären genom att spela skadad så här?

– Han tar absolut större risker. Rent statistiskt får väl hälften av alla korsbandspatienter artros i knät 15 år efter skadan. Det är rimligt att tro att den risken ökar ytterligare om man spelar med skadan. Det är en gambling, han har satsat allt på ett kort.

Anders Stålman känner den franske ortopeden Bertrand Sonnery-Cottet som gjort operationen väl efter att ha träffats i olika forskningssammanhang genom åren.

– Han är väldigt duktig, en mycket seriös person. Han tror stenhårt på en metod där man förstärker utsidan av knät med hjälp av en liten remsa från ett bindvävsstråk och fäster ner mot underbenet.

– Det är en metod som det inte finns full konsensus kring och som är helt annorlunda än den han opererade sitt högra knä med. Det är oklart om det hjälper men det ofarligt, det finns inga nackdelar så, säger Anders Stålman.

Zlatan uppges ha förlängt sitt kontrakt redan. Anders Stålman tror det går att komma tillbaka ännu en gång.

– Jag har inte sett hans knä men det behöver inte vara kört. Har han motivationen och man har fått till det bra så är det inte omöjligt att komma tillbaka. Men det kräver en hel del, säger han.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatans första ord efter operationen: ”Jag har lidit”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Artros

AC Milan