Värnamo jagar allsvenskan – då dök Viktor Claesson upp

Värnamos spelare och ledare jublar efter fotbollsmatch.
Värnamos spelare och ledare jublar efter fotbollsmatch.

Botten mot toppen i superettan när Vasalund tog emot Värnamo.

Då dök Viktor Claesson – med förflutet i IFK – upp på Skytteholms IP för att stötta sitt förra lag i jakten på allsvenskan.

– Det ser väldigt bra ut, säger landslagsstjärnan om Värnamos chanser efter 1–1.

Värnamo leder superettan och har sju poängs distans ner till kvalplatsen med sex matcher kvar.

Därmed ser de ut att gå upp till allsvenskan – för första gången i klubbens historia.

I kväll gästade man tabelljumbon Vasalund på Skytteholms IP – och då fick man celebert besök i form av landslagsstjärnan Viktor Claesson, som spelade i Värnamo mellan 2008 och 2011.

– Det är lite overkligt nästan, säger han om att Värnamo är på väg mot allsvenskan.

– Sen ser man många andra små städer som lyckas, vi har Varberg som gör det bra, Mjällby och Falkenberg som var uppe i flera år. Så det finns ändå chans för alla lag. Det är kul. 

Hur nära följer du ditt Värnamo?

– Jag har bra koll. Jag kollar de matcherna som jag kan och jag har lite kontakt, framför allt med Freddy (Winsth) som jag känner sedan jag spelade i IFK.

Vad skulle ett avancemang för Värnamo betyda för dig, och för klubben?

– Jag var ju där för tio år sedan nu och då var det första gången som vi gick upp till superettan och då var det jättestort. Då kan man bara tänka sig hur stort det är att gå upp i allsvenskan.

”Det är helt ointressant att diskutera”

Matchen då? Det var ingen sprudlande fotbollstillställning de drygt 200 personerna på plats bjöds på. Vasalund gjorde 1–0 tio minuter in i andra halvlek och drygt tio minuter senare kvitterade Värnamos Christian Moses.

Det var matchens sista mål och därmed slutade mötet 1–1.

Och med sex matcher kvar är det fortsatt Värnamo som leder jakten på allsvenskt avancemang. Men det är ingenting som lagkapten Freddy Winsth lägger mycket energi på.

– Jag har inte tänkt jättemycket på det. Det är alldeles för långt kvar för att spekulera kring det. Men jag är oerhört nöjd med prestationen i serien så här långt.

Det är ju ändå bara sex matcher kvar och ni ligger etta med sju poäng ner till tredje plats?

– Det är ju 18 poäng att spela om. Även om det inte är så många matcher kvar så är det enormt mycket poäng att spela om. Så fort du börjar fokusera på poäng och placeringar så tappar du fokus på det som är viktigt.

Men någon tanke på allsvenskt avancemang måste ni väl ha?

– Nej, jag förstår inte varför man ska ha det. Det är skitkul att ligga där vi gör, men nej. Vi får se hur långt det tar oss.

Hypotetiskt då – vad skulle ett allsvenskt avancemang innebära för dig personligen och för klubben att för första gången spela i allsvenskan?

– Det är helt ointressant att diskutera det. Jag förstår var du försöker komma men det är helt ointressant för oss. Just nu jobbar vi i nuet och vi kollar på prestationen och vi får vara nöjda med en poäng här.

Värnamos tränare Jonas Thern om att laget ligger i topp och jagar allsvenskan.

– Det är ju stort. Vi har aldrig varit så här bra och haft så här mycket poäng i superettan är ju det bästa vi har gjort någonsin, säger han.

– Det hade vi inte räknat med när vi startade. Vi ville etablera oss och bli ett bra superettan-lag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.