Hammarbys miss – stjärnans kontrakt har löpt ut

Vladimir Rodic, 28, missar Hammarbys sista match mot Kalmar på lördag.

Anledningen?

Serbens kontrakt löpte ut den 1 december – och Rodic står därför klubblös.

– I dag var jag på Årsta och sa hej då till killarna och ledarna, säger han.

Följ ämnen i artikeln

På lördag tar Hammarby emot Kalmar hemma på Tele2 Arena i säsongens sista match.

Och man kommer göra det utan Vladimir Rodic, 28. Serbens kontrakt löpte nämligen ut den 1 december.

Rodic fick – i sista stund – ett kontraktsförslag från Hammarby av Jesper Jansson om att förlänga fram till årsskiftet för att kunna spela mot Kalmar.

– Mitt kontrakt löpte ut i går. Jag har pratat med Jesper (Jansson) lite om vad som skulle hända och han lade fram ett förslag till mig. Men det var inte… Jag vill inte låta otrevlig, men det såg inte ut som det ska göra enligt mig. I dag var jag på Årsta och sa hej då till killarna och ledarna, säger den numera klubblöse Vladimir Rodic.

– Jag kommer vara med dem den här veckan och kommer att sitta i publiken på lördag. Jag kommer inte träna med laget eller spela matchen.

Så din tid i Hammarby är definitivt över?

– Ja, ja. Det finns inget snack om ett kontrakt eller något. Jag är fri att leta efter en ny miljö.

Vladimir Rodic kontrakt med Hammarby har gått ut innan sista matchen mot Kalmar.
Vladimir Rodic kontrakt med Hammarby har gått ut innan sista matchen mot Kalmar.

”Inte som jag hade tänkt mig”

Rodic ger ett besviket intryck och själv säger han att det är en märklig situation i och med att kontraktet löpte ut innan säsongen ens är avslutad. Samtidigt har han förståelse för hur fotbollen ser ut som bransch.

– Det är som det är och jag är ledsen över att lämna Hammarby. Jag har länge sett på klubben som en plats där jag kan stanna en lång tid och jag har haft en underbar tid här i tre och ett halvt år.

Varför kom ni inte överens om en förlängning?

– Vi pratade inte om annat än att det skulle gälla året ut. Men det förslaget jag fick var inte som jag hade tänkt mig. Vi har inte pratat om det förrän för några dagar sedan och det är ganska sent för att diskutera sådana saker. Vi skulle ha tagit hand om det lite tidigare.

Är du nöjd med hur Hammarby och Jesper Jansson hanterade den här situationen?

– Jag kan bara säga att vi har diskuterat min kontraktssituation ett tag. Inte bara det här förslaget till slutet av året, utan min agent var i kontakt med honom om min framtid tidigare också. Och då var det mer: ”Vi får se, inget är hundra procent än” fram till för någon vecka sedan. Då tog de fram det här nya förslaget förra veckan. 

– Jag uppskattar att jag fick chansen att komma till Hammarby och spela i den här fantastiska klubben. Jag har många fantastiska minnen härifrån… vi vann cupen och det är sånt som jag alltid kommer minnas. Jesper var den som plockade in mig till klubben och jag är tacksam för det. Annars hade jag aldrig varit med om det här. Så när det gäller det är jag väldigt nöjd, men jag tycker att vi borde ha löst kontraktssituationen tidigare.

Sportchefens förklaring: ”Inte så konstigt”

Hammarbys sportchef Jesper Jansson förklarar hur det kommer sig att kontraktet löper ut inför säsongens sista match.

Rodic själv tycker att det är konstigt?

– Det beror på att när vi skrev hans kontrakt för tre år sedan så slutade allsvenskan i november. Därför hade vi en del avtal som gick ut då. Det är inte så konstigt. Men på grund av corona har vi fått längre säsonger, säger han.

Rodic kommer med viss kritik över Hammarbys förslag samt att förhandlingarna dragit ut på tiden. Hur ser du på det?

– Det är inte bara Vladimir Rodic det här gäller. Det är fler spelare som fått förlänga sitt kontrakt för att kunna vara med även sista matchen. Vi såg att Rodics kontrakt löpte ut från 30 november. När vi upptäckte det så gav vi honom ett erbjudande, att vi förlänger det över sista matchen så han kan vara med lagkamraterna hela vägen.

Blir du överraskad av hans kritik?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Jag tycker det är synd att han inte är med sista matchen och tar det erbjudandet som han fick. Så han kan få en ordentligt avtackning från publiken. Men han blir avtackad i vilket fall. Det är synd att det blev så här, men det var ett fritt val.

Bekräftar Kalmar-intresse: ”Vi är i kontakt”

Nu är Vladimir Rodic fri att söka efter en ny klubb.

För en vecka sedan rapporterade Expressen att Kalmar har erbjudit serben ett kontraktsförslag.

Nu bekräftar han att parterna för en diskussion.

– Jag kan säga att vi (Rodic och hans rådgivare, reds. anm) har varit i kontakt med Kalmar och vi är det fortfarande. Vi får se vad som händer. Jag kan inte säga så mycket mer. 

Vill du vara kvar här i Sverige eller vill du gå utomlands?

– Just nu är det sex minusgrader… så det är jobbigt, säger han och skrattar.

– Jag skulle älska att stanna kvar i Sverige. Men det är lite tidigt att prata om det nu. Saker kan fortfarande hända.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.