Lindegaards uppmaning: ”Behåll Lindström och Santos”

HELSINGBORG. HIF förlorade direkt under nya tränarduon.

Under uppehållet ska klubbledningen nu bestämma om Mattias Lindström och Alvaro Santos ska få fortsätta.

Anders Lindegaard är mycket tydlig med vad han tycker.

– Jag ser dem som ett progressivt och intressant val och det är den riktningen HIF behöver ta nu, säger den 38-årige målvakten.

Jörgen Lennartsson fick sparken som tränare i Helsingborgs IF efter 1–4 mot Värnamo senast.

Mattias Lindström och Alvaro Santos tog över som en uttalad tillsvidare-lösning över matchen mot AIK som var sista matchen före det uppehåll som nu stundar och då klubbledningen ska bestämma vem som ska träna HIF resten av säsongen.

Det blev förlust med 2–1 mot AIK efter att HIF tappat 1–0-ledningen i paus kort in på andra halvlek.

Frågan är nu om Lindström/Santos ska få fortsatt förtroende.

”Vi står inför en revolution bland tränarna”

Anders Lindegaard, HIF:s 38-årige målvakt som gjorde en mycket stark insats mot AIK, är väldigt tydlig med vad han tycker när Sportbladet frågar honom om han tycker att duon ska få fortsätta (samtidigt som han ger ett långt, eftertänksamt svar).

– Ja, det tycker jag. Det är två otroligt intressanta tränare. Man kan ta en gammal rutinerad tränare som varit i gamet i 100 år. Men jag tycker att det är ett mer progressivt val att låta dem stanna. Fotbollen har ändrat sig otroligt mycket de senaste 5–10 åren. Alla pratar om Klopp- och Guaridola-fotboll. Jag tror vi står inför en revolution bland tränarna. De här två är unga och har varsitt expertområde, den ena i offensiven, den andra i defensiven, säger dansken som bland annat spelat i Manchester United.

Mattias Lindström och Alvaro Santos.
Mattias Lindström och Alvaro Santos.

– De har kommit in med överraskande stor auktoritet. Det är en svår uppgift för Mattias att gå från assisterande till chefstränare men jag tycker att han tacklat det otroligt flott. Alvaro har ett otroligt lugn och sätter en otroligt hög kravställning. Jag ser det som ett intressant och progressivt val.

– Någon kanske tycker att det skulle vara mindre riskabelt att ta en sån som typ Erik Hamrén. Jag vet inte om Erik vill till HIF och inget ont om Erik... men HIF behöver en ny och progressiv riktning.

”Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker”

Du har en hög status i spelartruppen, tror du att klubben lyssnar på dig när du är så här tydlig?

– Det vet jag inte. Jag har ingen kravställning mot klubben men jag har en åsikt och kan tillåta mig att ha en åsikt. Jag är 38 år och mitt kontrakt går ut i januari. Jag försöker inte ta mig in i det danska landslaget eller hoppas på ett kontrakt i England igen. Jag har provat allt. Så jag kan tillåta mig att ha en ärlig mening om saker och ting. Det spelar ingen roll om de lyssnar på mig eller inte, men jag är inte rädd för att säga vad jag tycker. Klubben bestämmer och jag backar vilket beslut de än tar, säger Lindegaard.

Han tycker att uppehållet kommer ganska lägligt för laget.

– Vi behöver en ”reset”. Vi får tid att bygga upp oss igen, komma i bättre form och vi får en ny chans att skapa en bättre förståelse mellan varandra. Det tycker jag har varit vårt största problem; att vi har en otroligt dålig förståelse mellan varandra som spelare.

Han tycker heller inte att HIF spelat tillräckligt cyniskt – under en väldigt lång tid.

– Vi har inte varit tillräckligt cyniska, vilket varit ett problem i 2,5 år nu. Säsongen innan vi åkte ur höll vi oss kvar i allsvenskan för att vi spelade extremt cyniskt. Det försvann efter den säsongen och det har vi fortsatt problem med. Men idag kom vi lite närmare den där cynismen.

Men han var förstås inte nöjd med matchen ändå eftersom det blev förlust.

– Vi förlorar den så vi kan inte använda det här resultatet ett skit. Vi ger bort två pissmål. Ska du vinna mot ett lag som AIK kan du inte ge bort pissmål, säger dansken ärligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.