Djurgårdens succé – klart för gruppspel

Uppdaterad 2022-08-24 | Publicerad 2022-08-23

Det blev stor dramatik.

Men efter 2–3 på bortaplan mot Apoel är Djurgården vidare till Europa Conference Leagues gruppspel.

– Som sportchef håller man på att dö och så fixar de det här, säger en jublande Bosse Andersson.

Följ ämnen

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kallade playoff-matcherna mot Apoel för ”de viktigaste i klubbens historia”.

Laget skapade sig ett jätteläge att avancera till Europa Conference Leagues gruppspel efter 3–0 i den första matchen på hemmaplan.

Men i returen blev det dramatiskt.

PLUS: Lönelista: Så mycket tjänar spelarna i allsvenskan


Djurgården fick en mardrömsstart efter att Apoel tagit ledningen redan i den sjunde minuten. Förre Sirius och MFF-spelaren Kingsley Sarfo, som inte spelade det första mötet eftersom han dömd för våldtäkt mot barn och utvisad från Sverige, slog en hörna som Jacob Widell Zetterström inte kunde greppa. Efter lite flipper i straffområdet stötte Anton Maglica in 1-0.  

I den 23:e minuten kom nästa kalldusch. Danny Blum drog en frispark direkt i mål efter att Widell Zetterström stått felplacerad.

”Otroligt avslut”

Djurgården återhämtade sig något efter den tuffa starten och hade fortfarande ett mål till godo inför sista 45 minuterna. Apoel fortsatte att behålla initiativet i andra, men hade inte riktigt samma tryck som i första.

Djurgården var dock chansfattigt och skapade inte första läget förrän Gustav Wikheim drog ett skott utanför stolpen i den 66:e minuten. Bara minuter senare kom ett betydligt farligare. Hjalmar Ekdal spelade fram Elias Andersson som kom med fart in i straffområdet och avlossade en kanon i mål.

– Helt fantastiskt. Synd att man inte kunna fira så som man ville. Det är faktiskt skitsamma nu i efterhand. Men en fantastisk känsla. Det var det viktigaste målet i min karriär, säger Andersson.

Men Apoel hade inte gett upp. I den 75:e minuten lyfte Sarfo in till Paulo Vinicius som satte 3–1 och det var match igen.

Men det var Djurgården som avgjorde matchen i den 90:e minuten. Widell Zetterström fick revansch efter sitt ingripande på målen när han drog en långboll mot Joel Asoro som dribblade bort Apoelbacken och satte 3–2.

Det blev också slutresultatet och djurgårdsspelarna kunde fira med några hundra tillresta supportrar.

– Vi får en jobbig start och jag tycker att hela laget är passiva. Jag tror inte vi har tre passningar inom laget första 20. Det är tufft att börja spela när vi ligger under med 2–0, men vi visar karaktär och moral i andra och är lugna och fina i paus. Vi vet precis vad vi ska göra i andra och jag tycker vi gick ut och gjorde det. Det är en fantastisk känsla, säger Elias Andersson.

Miljonregn över Djurgården

Avancemanget till gruppspel garanterar minst 30 miljoner i prispengar men summan kan bli betydligt högre än så.

– Som sportchef håller man på dö och så fixar de det här, säger en stålande glad sportchef Bosse Andersson i Sportbladets sändning.

Då lottas grupperna i Europa Conference League

Lite senare under kvällen utvecklar han sina känslor.

– Jag kände direkt i morse tyngden av det här. Vi var nära och hade ett bra utgångsläge, men ändå så är vi inte där och då tänker man att det är jävligt viktigt att vi håller tätt första 20, i stället ligger vi under med 2-0. Jag tror inte att man kan fatta hur det var, det trycket från publiken... då förstår man att spelarna var i en svår situation. Men Mange Eriksson samlar gruppen efter 2-0 och ger tecken "lugn, vi tror på det här, vi fortsätter". Sedan växer vi in i det.

– I paus har vi tränare och ledare som har upplevt det här förut i Norrköping. Man kanske inte tror helt på det själv, men hur vi hanterar den andra halvleken... det var mellan hopp och förtvivlan och det tar på krafterna men jag är så jävla stolt.

– Det betyder allt. Det här är något man inte har upplevt. Djurgården har inte varit i gruppspel i Europa i de här moderna cuperna. Det är så mycket stolthet.

Gruppspelet till Europa Conference League lottas på fredag och 8 september spelas första matchen.