Niva: Fiaskot mot misslyckandet och 0–0

FOTBOLL

Marknadsföringsparollen inför säsongen?

Att de största stjärnorna kanske fanns i Spanien – men att de slugaste och skickligaste tränarna minsann flyttat till England och Manchester.

Såhär blev det med den saken.

0-0 i en ickematch på en torsdag i slutet av april.

Foto: Darren Staples / X01095

Låt oss ägna någon kvart åt att kalla saker och ting vid deras riktiga namn.

Matchen? Medioker.

Inte direkt dålig, inte utan kvalitet – men det vore ju själva fan ifall två av de dyraste lag som någonsin spelat fotboll inte kunde få ihop ett par passningstrianglar och några lågt sjunkande zonförsvarsrader.

Här fanns ingenting som fick oss att häpna, eller som ens överraskade.

Efter en hel säsong av sökande och famlande är det hit vi har kommit. Pep Guardiola ställde upp med en förhållandevis ortodox 4-2-3-1:a, utan att någonsin vara särskilt nära att hitta en väg igenom José Mourinhos välbekanta tiomannaförsvar.

Marouane Fellaini är ju dum och Gabriel Jesús är ju överivrig, men ingenting av detta kommer ju som några nyheter. Det var vad det var och det är vad det är.

Ett derby ingen kommer minnas

Manchester City? Fantasilösa. Manchester United? Oambitiösa.

I söndags spelades det en match i Madrid som hela fotbollsvärlden kommer att minnas i årtionden. Ikväll fick vi ett derby som det knappt ens kommer att snackas om till lunch vid Manchester Piccadilly i morgon.

Säsongen i stort då? Om vi nu ska fortsätta att vara lite franka för en stund?

För Pep Guardiola är den inget annat än ett fiasko. Även om nu Manchester City krånglar sig till en Champions League-plats – och det räknar jag fortfarande med att de gör – så är alla andra beskrivningar rena bedrägerier.

Världens mest eftertraktade manager tog över ett lag med De Bruyne, Agüero och Silva, ett lag som vunnit Ligacupen och hackat sig ända fram till semifinal i Champions League. Han fick i stort sett obegränsade värvningsresurser, och gott om tid för framförhållning och planering.

En riktig fiaskosäsong

Guardiola investerade två värvningsmiljarder – det näst dyraste transferfönstret i fotbollshistorien – och tog laget bakåt.

Det gör honom inte till en dålig manager och det gör inte hans Manchester City-projekt utsiktslöst, men det gör ofrånkomligen detta till en fiaskosäsong.

José Mourinho? Han har inte floppat – två bucklor skulle tveklöst räcka för att rädda säsongen – men han har tveklöst också misslyckats.

Laget han ärvde var marginellt sämre än det Pep Guardiola tog över, men en färsk FA Cup-buckla stod i skåpet och ett par värvningsmiljarder låg och väntade här också. En rimlig målsättning utifrån de premisserna var en rejäl satsning mot Premier League-titeln – och någon sådan har Manchester United överhuvudtaget aldrig varit i närheten av.

Blev inte som de tänkt sig

Båda de här klubbarna kommer garanterat att resa sig, och utgångstipset är redan nu att de blandar sig i tätstriden redan om ytterligare en gränslös värvningssommar. Men säsongen 2016-17? Nej, den blev aldrig som det var tänkt.

Även om man knutit band till Mino Raiola förblir det svårare att locka de allra största stjärnorna till Manchester än de är att värva dem till Madrid – och tanken var ju att det var de här två tränarna skulle färga staden med lyskraft och stjärnglans.

Det blev 0-0 i ett innehållslöst torsdagsderby i april. Det blev ytterligare en desperat kamp runt fjärdeplatsstrecket.

Det blev ett fiasko för vissa, ett misslyckande för andra.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM