Hybridhyllningen: ”Älskade planen!”

1 av 3 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Första riktigt stora testet får med beröm godkänt.

De allsvenska spelarna hyllar matchpremiären på Gamla Ullevis hybridgräs.

– Magiskt bra, säger IFK Göteborgs Emil Salomonsson.

– Jag älskade planen, säger AFC Eskilstunas Ferid Ali.

Mycket stora delar av fotbollsfansen hoppas att det nya hybridgräset ska bli ett alternativ till och även ersätta konstgräset på flera svenska elitarenor.

Gamla Ullevi i Göteborg är först ut med att ha lagt ett hybridgräs, en blandning mellan natur- och konstgräs, på arenan.

Matchen mellan IFK Göteborg och AFC Eskilstuna under måndagen var den första matchen i allsvenskan på hybridgräs.

Omvänder konstgräsälskaren?

– Absolut inget fel på den. Älskade planen, säger AFC-mittfältaren Ferid Ali, som till vardags spelar på konstgräs på hemmaarenan Tunavallen.

Några nackdelar med hybridgräset?

– Nej, jag tycker inte det. Den blir säkert ännu bättre när det börjar bli varmare. Svårt att säga, jag har spelat på konstgräs hela mitt liv så skulle nog säga att ett bra konstgräs är snäppet bättre, menar Ferid Ali.

Varför är konstgräs bättre?

– Jag tror det är mest för att jag har vant mig att spela på konstgräs. Skulle jag spela en säsong på hybrid så hade jag säkert bytt åsikt. Hybriden var skitbra.

När Sportbladet inför den allsvenska starten genomförde en stor enkät, där 154 spelare svarade, ställde vi bland annat frågan om konstgräs bör förbjudas i allsvenskan?

Ja, svarade drygt 38 procent, men nej en majoritet, nära hela 62 procent.

Frågan är om lyckad hybridgräsfortsättning kan få andelen konstgräsmotståndare att växa ytterligare?

AFC-anfallaren Sasa Matic:

– Mattan var klass. Riktigt bra! Det var mycket bättre än konstgräs, säger Matic.

Pris: 4,5 miljoner kronor

Arenaägaren Got Event har investerat 4,5 miljoner kronor i Gamla Ullevis hybridgräs.

Naturgräset, odlat i Holland, rullades ut först tidigare i våras. Sedan stickades konstgrässtrån, totalt fem procent av hela underlaget, ned i naturgräset av ett brittiskt företag.

Leverantörerna menar att kombinationen ska göra att underlaget håller bättre för regelbunden användning för IFK Göteborg, Gais och Örgryte och som nationalarena för damlandslaget.

Livslängden uppges vara på 8–10 år för gräsmattan. Gamla Ullevis hybridgräs är en likartad variant av det som lagts på bland annat Wembley i London.

Den så kallade nyttjandegraden, alltså antal timmar som man kan spela på hybridgräset uppges vara det dubbla jämfört med naturgräsets 200–400 timmar per år.

I gengäld kan man spela över 1 500 timmar per år på konstgräs, som dessutom kan användas i hela Sverige, oavsett klimat.

Svårt känna skillnad

AFC-försvararen Alexander Michel:

– Det kändes mer som en bra vanlig gräsplan. Så klart godkänt. Jag märkte inte någon skillnad på vanligt gräs och detta. 

IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr menar att hybridgräset har förutsättningarna att konkurrera ut konstgräset.

– Underlaget var väldigt bra, säger Bjärsmyr.

Några nackdelar med det?

– Det skulle vara om gräsmattan blir för torr, men så är det med alla gräs, säger Blåvittkaptenen.

– Jag tycker den höll bättre än naturgräs. Annars var det väldigt likt naturgräs. Nu finns inga undanflykter att ha plast, säger Mattias Bjärsmyr, som får medhåll av lagkamraten Emil Salomonsson:

– Magiskt bra. Det är dags att skrota konstgräset nu. Förbundet måste sätta upp regler att man måste ha hybrid eller gräs.

ARTIKELN HANDLAR OM