”Pia Sundhage bryr sig inte om oss”

Jack Majgaard Jensen.
Jack Majgaard Jensen.

Lotta Schelin har hamnat i centrum av en konflikt.

Hennes klubbtränare Jack Majgaard Jensen riktar svidande kritik mot ett beslut fattat av förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Pia bryr sig inte om oss, säger FCR-tränaren Jensen.

Lotta Schelin var skadad när Rosengård slogs ut av Barcelona i Champions Leagues kvartsfinal i slutet av mars. Hon satt på bänken i den allsvenska premiären förra veckan och kommer inte starta i morgondagens möte med Djurgården.

Men inklämt mellan klubbens matcher har anfallaren spelat två landskamper: en mot Kanada och en mot ett pojklag i början av april. Den sista avbröt hon med krampkänningar i sitt skadedrabbade lår.

”Vi förlorade tio dagar”

Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen är kritisk till att Schelin kallades till samlingen. Enligt Jensen har det fördröjt läkeprocessen.

– Vi är besvikna. Det är respektlöst mot klubben. Vi säger att hon inte är redo och inte kan träna 100 procent, ändå spelar hon två träningsmatcher, säger han.

Hur uppfattar du att hon påverkades av landslagslägret?

– När hon kom tillbaka var hon i samma skick som när hon åkte. Vi förlorade tio dagar. Hade hon varit i klubben hela tiden hade hon kunnat göra 90 minuter mot Kvarnsveden och Djurgården, nu går det verkligen inte.

Jack Majgaard Jensen tycker inte att någon skugga ska falla över Lotta Schelin. Om hon kallas till landslaget är det naturligt att hon ställer upp. Däremot borde Pia Sundhage ha varit mer lyhörd, anser Jensen.

– Pia bryr sig inte om oss. Hon vet att hon bara har fyra månader kvar. Men självklart borde de andra i hennes medicinska team veta bättre, säger han.

Vad är mest problematiskt med det som har hänt?

– Svensk fotboll har blivit bättre. Många kan vara proffs. Men det är inte landslaget som betalar lönen, det är klubbarnas sponsorer. Vad händer när de ser att hon inte spelar i Rosengård men i landslaget? Varför ska de då sponsra Rosengård? Om de lämnar får spelarna lägre löner, så alla borde tänka lite mer på vilka som bidrar med pengar.

”Jag åkte bara och spelade”

Lotta Schelin vill inte föra diskussionen i media och säger sig bara ha följt de överenskommelser som fattats mellan klubb och landslag. Hon blev ombedd att åka på samlingen, hon tyckte att rehabiliteringen fungerade ypperligt där men är förvånad över att kroppen inte har återhämtat sig bättre.

– Landslaget är något hedersamt. Det finns regelverk och ofta en bra kommunikation mellan klubbar och landslag som gör att man kan landa på en bra nivå gällande om de ska släppa sina spelare. Jag fick åka så jag åkte bara dit och spelade, säger hon.

Pia: såg att hon blev bättre

När Pia Sundhage hör kritiken från sin kollega står hon på sig. Hon ska leda Sverige under sommarens EM och tycker att det var korrekt att kalla en av sina största stjärnor till sitt senaste läger.

– Han får gärna ringa mig. Vi pratade med deras sportchef Therese Sjögran och vårt medicinska team hade kontakt med deras. Det blev en medicinsk fråga och de som kan sina saker om bakre lårmuskler sa ja, säger förbundskaptenen.

Delar du Jacks uppfattning att Lotta stod still i sin återhämtning under de tio dagar ni hade henne?

– Nej, det gör jag inte. Jag såg på träning att hon blev bättre.

Jack hävdar att du som har utgående kontrakt inte bryr dig om att ha goda relationer med klubbarna längre. Hur ser du på det?

– Jag har inga kommentarer till det.

Schelin spelade bara elva minuter mot Kvarnsveden och startar inte mot Djurgården. Betyder inte det att Jack Majgaard Jensen har en poäng i sin kritik?

– Han har inte sett vår rehabbehandling så nej, jag tycker inte det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.