Varannan svensk: Förbjud Ryssland att arrangera mästerskap

Andreas Granqvist: ”Hoppas att sporten är ren”

Foto: Foto: Reuters/TT
BYGGER FÖR VM. Jekaterinburg är en av elva ryska städer som står värd för fotbolls-VM 2018.
FOTBOLL

Nästa sommar avgörs fotbolls-VM i Ryssland.

Nu tycker varannan svensk att ryssarna inte borde få arrangera stora mästerskap på grund av den statsfinansierade dopningen.

– Jag hoppas att sporten är så ren som möjligt när vi förhoppningsvis kommer dit nästa sommar, säger landslagskaptenen och Rysslandsproffset Andreas Granqvist.

Sommaren 2018 spelas VM i fotboll i Ryssland.

Sedan man tilldelades mästerskapet har en utbredd, statsfinaniserad dopning i Ryssland avslöjats. McLaren-rapporten från i fjol visade att över 1 000 ryska idrottare från ett 30-tal idrotter varit inblandade i eller gynnats av den av staten stödda dopningen och mörkläggningen.

Internationella förbund, som friidrottens och tyngdlyftningens, har stoppat Ryssland från att vara med på VM och OS.

Men det är inte bara i individuella uthållighets- och kraftidrotter som ryssarna ska varit systematiskt dopade.

VM-laget 2014 utreds

I somras skrev Daily Mail att hela den ryska truppen i fotbolls-VM 2014 utreds för dopning och för ett par veckor sedan framkom det att tre ryska damhandbollsspelare åkt fast i dopningstest under U19-EM.

Den systematiska dopningen har också lett till en debatt om Ryssland ska få arrangera idrottsmästerskap i framtiden.

Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix
Ryska laget under Confederations cup

Sportbladet har med hjälp av opinionsinsitutet Inizio ställt frågan ”Borde Ryssland förbjudas eller fortsatt tillåtas att arrangera stora idrottsmästerskap?” till ett urval på 1 240 personer som ska spegla svenska folket.

Nästan hälften (48 procent) vill se ett förbud medan blott 22 procent svarar att Ryssland ska få fortsätta arrangera mästerskap och resten är tveksamma eller svarar ”vet ej”.

”Fokuserar på fotbollen”

Under den senaste VM-kvalsamlingen bad Sportbladet Andreas Granqvist, landslagets kapten och proffs i Ryssland sedan flera år, kommentera resultatet.

– Jag har inte tänkt på det över huvud taget. Jag låter folket som har hand om det sköta det, svarade Granqvist och fortsatte:

– Jag är såklart emot dopning. Det hör inte hemma i idrotten, varken i fotbollen eller någon annan idrott. Jag hoppas att de som har hand om dopningssystemet har stenkoll på det. Vi är där för att fokusera på fotbollen och jag hoppas att sporten är så ren som möjligt när vi förhoppningsvis kommer dit nästa sommar.

Du tycker inte att Ryssland ska straffas som idrottsnation på det viset (fråntas fotbolls-VM)?

– Det är som sagt inte en fråga för mig. Jag räknar med att ryska fotbollsspelare sköter sig och genomför de dopningskontroller som vi gör och att det organsieras på rätt sätt, säger Granqvist.

Resultatet av undersökningen

▪▪▪ Ryssland har blivit anklagade för statsfinansierad dopning. Borde Ryssland förbjudas eller fortsatt tillåtas att arrangera stora idrottsmästerskap?

Förbjudas att arrangera: 48 procent

Fortsatt tillåtas arrangera: 22 procent

Tveksam/vet ej: 30 procent.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM