’Hon försökte indikera att jag inte är svensk’

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Marija Banusic nobbades av landslaget och kallades ”ett big no-no” av Lilie Persson.

Nu slår anfallaren tillbaka mot den tidigare förbundsledningen.

– Det verkar som att hon försökte främmandegöra mig, att hon understryker att jag inte har en svensk bakgrund, säger Banusic till DN.

Marija Banusic, 21, nobbades från det svenska damlandslaget inför EM i Nederländerna tidigare i somras.

Anledningen?

Dåvarande landslagsledningen, via assisterande förbundskaptenen Lilie Persson, hävdade att Banusic inte vill spela på olika positioner och kallade anfallaren för ”ett big no-no”.

– Hon hade möjlighet att vara med här men när man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija och då är man inte med här helt enkelt, sa Persson till damfotboll.com.

Berättar om sprickan

Några veckor senare berättade Banusic för Sportbladet att ”hon inte ansetts vara tillräckligt svensk” av förbundskaptensduon.

Och nu väljer Linköpings FC-anfallaren att tala ut om bakgrunden till sprickan mellan henne och Pia Sundhages närmaste kollega.

– Jag är en forward. Jag har aldrig spelat yttermittfältare i hela mitt liv. Så då kände jag att jag skulle lägga mitt ego åt sidan – och i stället ge någon annan chansen. Det kändes inte som att jag skulle kunna bidra med mina kvaliteter där, säger Banusic till Dagens Nyheter.

”Försöker främmandegöra mig”

Samtidigt ger hon en känga tillbaka mot firma Sundhage/Persson om uttalandet om att man ”i ett svenskt landslag måste underordna sig”.

– Jag förstår inte vad hon (Lilie Persson reds. anm) menar med det uttalandet, men det verkar som att hon försöker främmandegöra mig, att hon understryker att jag inte har en svensk bakgrund. Jag har alltid spelat för Sverige. Inget annat landslag, säger Banusic och fortsätter:

– Jag har fått väldigt mycket frågor från kompisar om vad hon menade. ”Varför sa hon 'svenskt' landslag och inte bara 'landslag'?” Då svarade jag ”det verkar som att hon enbart ser mig som en person med utländsk bakgrund”. Det är tröttsamt att hon försöker indikera att jag på något sätt inte är svensk och att jag inte kan spela för svenska landslaget, för att jag inte kan ”underordna mig” – vilket är helt inkorrekt. Jag tycker att det säger mer om Lilie än vad det gör om mig.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Lilie Persson.