”40 till 50 miljoner har ögonen på oss”

Dalkurd-bossen om succén: ”Visste det”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BORLÄNGE. 13 år efter grundandet är Dalkurd FF klart för allsvenskan.

Slutet på en resa? Knappast – men mitt i firandet passar ordföranden Ramazan Kizil på att ge kommunen en rejäl känga.

– De (kommunen) går ut i media och ljuger om oss, säger Kizil.

Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.
Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.

I början av 2000-talet var Borlänge en av Sveriges mest brottsbelastade kommuner. Allt fler ungdomar hamnade på fel bana i livet och sjönk ner i kriminalitet och drogmissbruk.

Den 26 september 2004 bildades Dalkurd FF, med det sociala ansvaret som uttalad grundprincip.

– Vi bildade Dalkurd av två skäl. Den ena var att göra något i kurdiska färger, men det var inte huvudanledningen. Det viktigaste var att försöka göra något utifrån våra skyldigheter som pappor, invandrare och medmänniskor, har ordföranden Ramazan Kizil berättat.

Laget inledde i division 6 Dalarna Mellersta. Nu, 13 år senare, är Dalkurd klart för allsvenskan.

Om Ramazan Kizil är förvånad?

Inte det minsta.

– Vi visste att det här skulle hända. Egentligen skulle vi ha gått upp redan i fjol. Det här blev bara en ”extra” säsong i superettan, säger klubbens ordförande.

”Gillar mirakel”

När Sportbladet ber honom tänka tillbaka på resan föreningen gjort, och undrar hur stort det här känns, så bromsar han vår frågeställning.

– Resan? Den har bara börjat. Den börjar på riktigt nästa säsong, när vi spelar i allsvenskan. Det vi har gjort fram till nu har vara varit ett underlag för det vi ska göra i framtiden, säger han.

– Det handlar om mentalitet. Vi går ut för att vinna. Punkt. Vi går ut för att överraska. Jag gillar överraskningar, jag gillar mirakel, och det är precis vad vi kommer att uträtta.

Lite som Östersund då? När de gick upp till allsvenskan var det ingen som trodde…

– Nej, vi liknar oss inte med Östersund eller någon annan klubb. Vi är oss själva. Kanske att Östersund skulle vilja likna sig med oss?, säger Ramazan Kizil.

Allting sägs med glimten i ögat, men i alla utsvävningar och utläggningar finns ändå en seriös underton.

Han har, faktiskt, aldrig tvivlat.

– Det är många som inte tror på oss, många som skrattar åt oss. Men låt dem göra det. Vi vet vad vi gör.

Hur mycket har ni märkt av all uppståndelse kring Dalkurd? Det är en klubb som engagerar folk runtom i hela världen.

– Ja. Vårt namn, våra färger, vårt spelsätt och vårt sociala arbete – allting intresserar otroligt många. I synnerhet namnet och färgerna. Det intresserar alla kurder i hela världen. Kurderna är ett folk som alltid levt med krig, fängelse, tortyr, fattigdom och förtryck. De har inte känt någon glädje, på grund av sina förutsättningar. Så det är i kurdernas namn och färger vi vill göra bra saker. Det innebär att vi sprider glädje till dem. Det är vi medvetna om, därför känner vi ett extra stort ansvar. Vi vet att alla kurder behöver glädje, och vi vill se till att sprida den. När vi vinner så är det väldigt, väldigt många som har ögonen på oss och som, ja … vill leva med oss.

Hur många är det som bryr sig? Går det att uppskatta en ungefärlig siffra?

– Ja du… Vi har inga offentliga siffror, men det sägs att det finns mellan 40 och 50 miljoner kurder. Alla har ögonen på oss.

Det är ganska häftigt ändå?

– Ja.

Kan byta stad

Men mitt i firandet fortsätter den infekterade konflikten mellan klubben och kommunen. Dalkurd menar att Domnarvsvallen måste rustas upp om Borlänge ska ha ett allsvenskt lag nästa säsong.

– Borlänge kommun har kommit med ett förslag som säger att om vi skriver ett sjuårigt avtal med dem, att vi blir kvar här, då kommer de bygga om planen, säger ordföranden Ramazan Kizil som inte är helt nöjd med det:

– Vi från Dalkurds sida menar att så länge det finns en godkänd arena här för oss så kommer vår styrelse ta ett beslut om vi ska stanna här. Så länge det inte finns en godkänd arena så kommer vi att fortsätta leta.

Kizil menar att klubben är rädd att stödet från kommunen kommer försvinna vid en eventuell degradering nästa år.

– Vill de bygga en ny arena ska det vara för Borlänges befolknings skull. Kanske spelar vi i allsvenskan nästa år och åker ur, hur blir det då? De kan inte basera en allsvenskt godkänd arena på ett klubbnamn eller en division. Det är fel, säger Ramazan Kizil.

Enligt ordföranden togs ett beslut för fyra år sedan gällande ombyggnation. Nu ställer han sig frågande kring vad som hände med det.

– Vi har bråkat i så många år om precis samma fråga. De hade ett beslut från kommunfullmäktiga 2013 att bygga om Domnarvsvallen med en 50 miljonersbudget. Sen betalade de en konsult för att kolla vad som behövdes göras för att få en allsvenskt godkänd arena, säger Kizil.

”Är för att vi är Dalkurd”

Då låg en annan Borlängeklubb, Brage, högre upp i seriesystemet än lokalrivalen Dalkurd.

– Men Brage åkte ur och vi kom upp i stället. Då lade de beslutet under bordet och fortfarande ligger beslutet under bordet, säger Ramazan Kizil.

– Varför gör de inget, vad hände med beslutet? Varför åker det inte upp på bordet igen? Det är för att vi är Dalkurd, vi är inte Brage.

Känner du att ni särbehandlas?

– Vi har ingenting emot Brage och vi ser inte dem som konkurrenter på nåt vis. Men politikerna i kommunen gör fel, de lägger inte kraft på oss. Det är vi som bidrar till kommunen, kommunen gör inget för oss.

– De går ut i media och ljuger, säger att Dalkurd kräver en ny arena. Vi har aldrig gjort det, vi har aldrig krävt någonting. Vi kommer aldrig kräva någonting.

”Vill göra museum”

Ordföranden menar vidare att Dalkurd bidrar stort till samhället Borlänge och att kommunen borde uppmuntra det snarare än att motarbeta.

– Vi har 400 ungdomar, vi hjälper ungdomar som har hamnat snett. Hur mycket kostar inte sådant kommunen, om de hamnar snett? Vi försöker hjälpa kommunen men de sätter inget värde i det, säger Ramazan Kizil och tillägger ilsket:

– Jag tror att politikerna vill göra ett museum av det här som de kan komma och titta på när de blir pensionärer. De ska inte röra den och det går inte ihop.

Om det blir någon flytt är fortfarande oklart. Styrelsen kommer lämna ett besked inom sinom tid.

– Men vi pratar med en massa olika kommuner för att hitta en lösning. Vi vill ju bara kunna spela våra matcher, säger Kizil.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.