”Som det vore det sista du gör i livet”

FOTBOLL

Mycket kamp - massor med tuffa smällar.

Förbundskapten Janne Andersson är inställd på att det blir likadant i returen på San Siro på måndag.

– Gå in i duellspelet som det vore det sista du gör i livet, säger Andersson.

Sverige besegrade Italien i första playoff-matchen efter mål av Jakob Johansson. Efter matchen var det mycket snack om duellerna på planen. Italienska förbundskaptenen Gian Piero Ventura var irriterade efteråt och gick ut och sågade domaren.

Sebastian Larsson njöt på planen igår. Han är inställd på att alla spelare kommer göra vad de kan på måndag för att få fördelar i matchen.

– Det är klart det kommer att bli tryck, alla vill vända allting till ens fördel. De domarna som dömer på den här nivån måste klara av att stå pall, det tyckte jag han gjorde igår. Jag tycker att det var lika från båda håll, vi gav och tog, det var tjurig och grinigt. Men rätt respekt, det var inget som spillade över. Alla stod upp mestadels, delade ut spelare och spelade vidare, säger Sebastian Larsson.

”De är inte rätt lag att gnälla”

Viktor Claesson klarade sig från tuffa smällar i första matchen. Men han räknar med att det kommer att bli tuffa tag på San Siro på måndag.

– Det känns som att det har byggts upp en atmosfär kring den här matchen nu. Att det kan bli lite grinigt. Det började ju redan efter 30 sekunder i första matchen, första tio minuterna var det inte mycket effektiv speltid. Alla tog sina chanser att dra fördel från situationer, säger han.

– De får gnälla hur mycket de vill. Jag tycker nog inte att de är rätt lag att gnälla liksom, när de håller på som de gör. Det har jag inte mycket för.

”Varenda jäkla gång”

Förbundskapten Janne Andersson betonar mod. Att spelarna måste våga på måndag - annars gör man det för enkelt för Italien.

– Vi måste våga när vi själva har bollen. Så man inte blir passiv, bevakande och ängslig, säger Andersson.

– Vi måste ta duellerna. Fotboll är ganska enkelt, tar man ner det till minsta del är det en duell mellan två spelare. Varje gång man vinner en sådan får man bollen, oftast. Förlorar man duellen får motståndaren bollen. Det är det fotboll handlar om för mig många gånger.

– Det kommer att bli likadant på måndag. Ta det duellspelet varenda jäkla gång. Gå in i duellspelet som det vore det sista du gör i livet, ungefär.

Avspark på måndag är 20.45. Spelplats San Siro i Milano.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

Sverige-Italien: Inbördes möten 00:37