Nooshi: Bojkotta matchen mot Spanien

Publicerad 2023-08-30

Sverige borde inte komma till avspark i Nations League-mötet med Spanien.

Inte så länge Luis Rubiales sitter kvar som spansk ordförande.

Det tycker vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Följ ämnen

I VM-semifinalen 15 augusti vann Spanien med 2–1 mot Sverige och blev sedermera världsmästare.

Men om drygt tre veckor, 22 september, ska det svenska bronslaget få chans att revanschera sig i nystartade Nations league.

Om det blir en match. Full kalabalik råder i Spanien sedan förbundsordföranden Luis Rubiales anklagats för sexistiskt beteende mot stjärnan Jennifer Hermoso och tillfälligt stängts av av Fifa. Men han vägrar avgå. Det har fått spelare och ledare att bojkotta sitt landslag under nuvarande ledning.

Nooshi Dadgostar

”De förminskar prestationerna”

Händer inget drastiskt hoppas Nooshi Dadgostar att Peter Gerhardssons landslag ska avstå från att spela matchen i september. Det skriver vänsterledaren på X.

– Det viktiga här är att spanska landslaget strejkar. De tänker inte spela så länge Rubiales sitter kvar. Det är uppenbart att han och personer kring honom representerar en kultur som gör att flickor och kvinnor inte vill spela fotboll. De representerar en machomiljö som förminskar damernas prestationer och skapar obehag, säger Dadgostar.

Vad ska Sverige göra om det ändå dyker upp ett spanskt landslag i Göteborg och är redo för match?

– Det är möjligt att Rubiales avgår innan dess och då är frågan ur världen. Om han inte gör det så är utgångspunkten att det inte blir någon match. Men skulle det vara så att spanska förbundet rundar spelarnas strejk, om de förminskar vad spelarna vill ha sagt, så är min åsikt att Sverige inte bör ställa upp på det.

Sverige tar Hermosos sida

Trots att det sportsligt är en viktig match?

– Sportsligt skulle jag helst av allt vilja att vi kunde spela matchen. Och att machokulturen försvann ur fotbollen. Alla ska vara trygga med att spela fotboll, för det handlar om svensk damfotbolls framtid.

Hur ser du på att herrspelare också stöttat damspelarnas protest?

– Det är fantastiskt. Ska vi få bort kulturen som Rubiales framför världens kameror visade prov på är det avgörande att både herrar och damer ställer sig solidariskt bredvid de strejkande spanska landslagsspelarna.

I går på Instagram offentliggjorde det svenska damlandslaget sin syn på konflikten, när de tydligt tog Hermosos sida. ”Ingen form av trakasserier, övergrepp eller diskriminering bör någonsin tolereras inom fotbollsvärlden” skrev de.