Hysén: ”Jag kan gå ner lite i lön”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. 36 år gammal funderar Tobias Hysén på framtiden.
Köra ett år till i IFK Göteborg, eller lägga av?
– Det har varit en väsentlig skillnad i år, det tar någon dag extra att återhämta sig, säger han.

Han saknades i den allsvenska omstarten förra helgen, en trasig menisk spökar och kommer kräva operation. Men den sker inte förrän efter säsongen.
– Skulle jag operera nu så är det sex veckors rehab och det har vi inte tid med. Sex veckor betyder åtta missade matcher och det är inte aktuellt. Jag får bita ihop lite. Det är bara att acceptera, en gammal kropp och ett gammalt knä, säger Tobias Hysén.

Bestämmer sig i höst

Han har precis avslutat ett av veckans träningspass. Leende och glad, trots klubbens utsatta position, både sportsligt och ekonomiskt. En ovan situation för klubben, men också en ovanlig situation för veteranen. Sen Hysén kom till klubben 2007 har han, frånsett de två säsongerna han spenderade i Kina, varit given i startelvan, och i toppen av den blåvita skytteligan.
I år har han bara startat fem matcher och i målkolumnen står det ett. Kanske är tiden på väg att rinna ut för en av föreningens stora ikoner? Kontraktet går ut efter säsongen, och…?
– Det är klart att vi för en dialog om framtiden. Mycket handlar om vad som händer i höst. Inte så mycket sportsligt, utan mer hur spelarsituationen ser ut. Vilka försvinner, vilka blir kvar, vad kommer in? Ett beslut kommer att tas oavsett, sen kan det beslutet vara till 85 procent eller 99 procent åt det ena eller andra hållet.

Tobias Hysén.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Hysén.

”Vad fan ska jag sitta på bänken då för?”

Är det ditt eller Blåvitts beslut?
– Det beror på, jag kanske känner att jag vill köra vidare, men de känner att de vill satsa på andra. Men som dialogen känns nu så känns det mer som mitt beslut. Sen är det klart att det kan dyka upp saker som gör att det inte är det. Men det kryllar inte av spelare här nu, vi har den situationen vi har med ekonomi och spelare som försvunnit. Men jag är säker på att jag och Blåvitt kommer komma fram till det som är bäst både för mig och klubben.

Spelar det in om du får spela mycket eller lite i höst?
– Till viss del gör det förstås det. Sitter jag mest på bänken så lär jag känna att jag inte håller längre. Och vad fan ska jag sitta där för då? Då är det bättre att de har en ung kille som kan hoppa in i stället. Han kanske inte kan göra riktigt samma saker som jag gör nu, men på sikt kan han bli en bättre spelare. Det har varit en väsentlig skillnad i år, det är jobbigare att komma igång efter matcher, det tar någon dag extra att återhämta sig. Men det är klart, jag måste inte vara med på alla träningar när man fyllt 37. Men jag har retat alla gamla gubbar som tränat varannan dag, och nu är man plötsligt där själv…

”Jag kan gå ner i lön”

Fast ingen av de spelarna är väl kvar nu?
– Nej, men deras söner kommer upp nu från juniorleden, så jag lär få höra det.

Sett till de senaste kontraktsförhandlingarna du haft med Blåvitt känns det inte som att det står och hänger på lönen?
– Haha, nej. Jag är ganska säker på att det kommer att lösa sig. Jag tror inte att Mats Gren går med på att jag kör vidare med samma lön som jag har nu, men jag kan väl gå ner lite. Det är bättre att ge de pengarna till någon annan spelare.

Publicerad: