Så blir det för Sverige vid avancemang

avFrida Fagerlund

Brasilien mot Sverige? Schweiz mot Sverige? Eller rent av Serbien?
Grupp E är vidöppen vilket också innebär att ”Blågults” öde är ovisst.
Jaja, vi måste först ta oss vidare från vår egen grupp – men vad händer sen?

Sverige spelar en oerhört viktig match mot Tyskland under lördagen.

Med sina tre poäng ligger Janne Anderssons mannar just nu bra till i Grupp F, där tyskarna samt Sydkorea står på noll. Mexiko har i och med sin vinst i premiären gett sig själva ett bra utgångsläge inför matchen mot sydkoreanerna.

Vinner Sverige mötet med Tyskland står ”Blågult” på sex poäng, vilket troligtvis innebär att vidare avancemang är säkrat (så länge Mexiko inte förlorar mot Sydkorea). Ett kryss lär betyda att ytterligare ett kryss krävs i den sista gruppspelsmatchen (eftersom Tyskland går upp på totalt fyra poäng vid vinst mot Sydkorea) för att undvika eventuell utslagning på målskillnad. Förlust mot tyskarna innebär ett rejält nervkittlande drama mot Mexiko som svenskarna troligtvis måste vinna.

Ställs mot Grupp E

Med det sagt, skulle det gå hela vägen och Sverige tar sig vidare från gruppen är det ovisst vem som står på andra sidan i åttondelsfinalen. De flesta har tidigare utgått från att Brasilien kommer vinna Grupp E och att de därmed får möta tvåan i Sveriges grupp. Brassarnas skakiga inledning har dock vittnat om att detta inte är helt självklart.

Schweiz står just nu på samma poäng i gruppen efter den sena vändningen mot Serbien (2–1). I det sista mötet ställs Granit Xhaka och gänget mot redan utslagna Costa Rica, samtidigt som Brasilien tar sig an Serbien som inte lär ge sig på förhand. Den sistnämnda nationen har nämligen fortfarande allt i egna händer efter 1–0-segern mot Costa Rica i premiären.

Hänger ni fortfarande med? Om Sverige tar sig vidare kan laget alltså få möta Brasilien, Schweiz eller Serbien i åttondelsfinalen. Med stor betoning på ”om”.