Laul: Freddie kan bli en utmärkt ytterback

FOTBOLL

Mittfältaren Fredrik Ljungberg platsar inte i ett vinnande Celtic.

Och någon anfallare har han aldrig varit.

Däremot hade det varit spännande att se vad ytterbacken Fredrik Ljungberg kunnat bidra med.

Det halvårskontrakt Fredrik Ljungberg skrev med Celtic i mellandagarna gjorde honom enligt medieuppgifter till skotska ligans bäst betalde spelare.

Exakt vad det innebär i kronor och ören är inte känt, klart är att månadslönen är avsevärt högre än de knappa 700 000 kronor/månaden han drog in i Chicago Fire där Freddie ”bara” var MLS sjunde mest högavlönade efter David Beckham, Thierry Henry, Rafa Marquez och några till.

Överraskande glåpord

I Celtic kommer ”Freddie” tjäna ett gäng miljoner till oavsett om han får speltid eller inte då hans kontrakt ska vara det fetaste sett till grundlön. Ännu så länge har Ljungberg gjort skäl för sin lön eftersom kontraktet inte tar någon hänsyn till huruvida han spelar eller inte. Och spelat har den gamle landslagsyttern knappt gjort alls.

10 januari sa Fredrik i intervjuer att han var två veckor från toppformen, eller ”two week’s from flying” som det återgavs i tidningarna. Tre veckor senare sitter han fortfarande fast på bänken och det enda som flyger är glåporden över hans huvud från gamla Celticlegendarerna Craig Burnley och mannen med det fantastiska namnet Murdo Macleod.

Lite överraskande måste jag säga, då jag är helt enig med Murdo att Ljungbergs ligadebut mot Hamilton Academical lovade gott även om det bara handlade om ett 20-minuters inhopp. ”Freddie” förarbetade en straffspark och klev fram som den ledare vi minns honom från landslaget.

Coach Neil Lennon hävdar att Ljungberg fortfarande saknar speeden och vill inte ändra för mycket i ett Celtic som har 14 raka fajter utan förlust. Ljungberg kommer senare under säsongen att ”få stor del i vårt spel”, menar Lennon.

Räkna inte ut ”Ljungan”

Men hur går det ihop med att ”Freddie” inte ens fått hoppa in senaste matcherna? Eller varför Kris Commons nyligen värvades som är en liknande spelartyp tänkt för vänster mittfält?

Det är för tidigt att räkna ut ”Ljungan”, alla vet att det är trassligt att gå från försäsong in i matchtempo när lagkamrater och konkurrenter är flera steg före. Ge det någon månad till och Ljungberg kan i stället ha en konkurrensfördel med fräsch kropp när med- och motspelare börjar bli slitna av tufft matchande. Det är mycket möjligt att coach Lennon får rätt i sin prognos till slut.

Ändå på sin plats med ett varningens finger hur mittfältaren klarar sig centralt i banan där det verkar tänkt att han ska användas.

Snarare finns det en del som talar för att 33-åringen skulle bli en utmärkt ytterback till vänster eller framför allt höger.

Men Celtic har bra backar

En besvärlig position, kanske den besvärligaste av alla som ställer högre krav på spelförståelse både offensivt och defensivt än det normalt pratas om. Fredriks fotbollshuvud skulle definitivt lösa uppgiften och också kompensera för den kvickhet åldern berövat honom med, lex Mikael Nilsson och Niclas Alexandersson.

Problemet är snarare att Celtic har det bra ställt även i backlinjen: skotska landslagets Mark Wilson finns till höger och Honduras VM-spelare Emilio Izaguirre till vänster.

I annat fall hade det kanske bara varit en tidsfråga innan Fredrik Ljungberg vore ett fullt realistiskt alternativ till Mikael Lustig och Adam Johansson i det svenska landslaget.