– Stämningen är mer upprorisk än någonsin

FOTBOLL

Smaklösa bildmontage, demonstrationer och fotboll.

När Olympiakos tar emot Borussia Dortmund i kväll kommer det att råda en hätsk stämning.

– Stämningen är mer upprorisk än någonsin. Och det finns Olympiakos-supportrar som inte har någon kontroll. När protesterna på gatorna är stora, finns det även risk för kaos på stadion, säger Olympiakos-supportern Liana Spyropoulou till Bild.

Olof Mellbergs Olympiakos står inför en viktig uppgift på hemmaplan. Grekerna har två raka förluster i Champions League och i kväll kommer Borussia Dortmund på besök – tyskarna har mäktat med en poäng. Det blir en avgörande match om vilket lag som hänger på Arsenal och Marseille.

Fotbollen riskerar däremot att hamna i skuggan av oroligheterna i Grekland.

Det finns inga heta kopplingar mellan Olympiakos och Borussia Dortmund, förutom att grekerna brukar ha det ganska enkelt mot tyskt motstånd på hemmaplan. Den finansiella osäkerheten som råder i Grekland har dock skapat kaos.

Enligt tyska Bild befinner sig omkring 125 000 demonstranter i centrala Aten och stämningen är upprorisk.

Borussia Dortmunds supporterorganisation uppmanar de tillresta tyskarna att ta det mycket försiktigt. På facebook skriver de att ”Var uppmärksamma och försiktiga. Gå direkt till träffpunkten. Gå inte genom stan, läget är väldigt känsligt”.

Nazistiska anspelningar

Att situationen i Grekland är prekär kan inte ha undgått någon. Men den redan upproriska stämningen lär inte mildras av sporttidningen Gravos utspel. På förstasidan syns Tysklands förbundskansler Angela Merkel i nazistuniform och alldeles intill syns Borussia Dortmunds tränare Jürgen Klopp.

– Vad kan jag säga om det egentligen, säger Jürgen Klopp enligt Bild.

Laget kommer att skyddas av polis till och från stadion. Dortmund har även ordnat speciella bussar som ska ta sponsorer, journalister och supportrar till arenan.

Tyskland är en maktfaktor inom Europas ekonomiska och monetära union, och det är det som ligger till grund för den hatiska stämningen. Många menar att fotboll, politik och samhälle hänger ihop. I kväll hoppas nog de flesta att det bara ska handla om fotboll och tre viktiga poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM