Mejla

Simon Bank

Bank: Gör Sverige jobbet så är Moldavien inget stort hot

Så åker vi till Europas allra mest plågade, fattiga hörn, och vi gör det utan Zlatan Ibrahimovic.

Så. Nu vet vi vad vi har.

Ett sämre lag – som måste spela bättre.

De borrar nya vägar i underjorden i Stockholm, ovan jord är gatorna igenproppade av studentflak som svänger och sjunger, och på väg ut mot Solna kan man från Frösundaleden se svensk fotbolls nya flaggskepp: en halvbyggd nationalarena som tornar upp mot himlen som ett löfte.

Den ljusnande framtid.

I Moldavien håller de lokala val på söndag, det pratas om en ökad jämlikhet i politiken men inflationen och matpriserna skenar.

Alla är överens om att enda vägen framåt går genom Europa, genom EU.

Vi landar där i dag, i Chisinau, och Zlatan Ibrahimovic kommer inte att följa med.

När Erik Hamrén tog emot nere i källaren på Råsunda i går berättade han att Zlatan velat spela, velat åka med, men att det skulle vara en onödig risk. Nu får Sverige spela utan honom, det har de gjort förut och, det sa Hamrén med ett snett leende:

– Han kommer väl att sluta någon gång också. Då måste vi spela utan honom.

Den ljusnande framtid får ett stråk av sot över sig varje gång man tänker den tanken, att det kommer en tid efter Zlatan Ibrahimovic. Svensk fotboll har många problem att lösa sedan – flera av dem lyckas de skapa alldeles själva – men den ska alltså börja med ett uttänjt ledband i en vänsterfot.

Vi behöver den här statistiken

– Det är klart, dom (moldaverna) klappar väl händerna nu..., sa Daniel Majstorovic.

Och så är det förstås. Men det finns gott om statistik som visar att landslaget kan göra bra, till och med bättre, resultat när den individuellt skickligaste spelaren saknas.

Det behövs.

Sverige kommer inte att vinna den här kvalgruppen. Den platsen är orangestämplad, doppad i majonnäs och vikt för vicevärldsmästarna Holland. Men om Sverige gräver fram resultat från platser som Chisinau och Budapest så finns alternativvägen till EM kvar.

Det finns en färdig dramaturgi inför den här sortens bortamatcher, som går ut på att vi ska måla upp motståndarna som hot, miljön som livsfarlig (de kanske skriker domarjävel på läktarna), för att sedan vända och kräva mandom, mod och morske män.

Vi kan väl börja i den änden och slå fast en sak:

Om Sverige gör sitt jobb, om de når upp till ens en acceptabel nivå, så är inte Moldavien ett stort hot.

Jo, vi kan peka på att Finland var här och förlorade, eller att Holland fick slita för att vinna med 1–0. Men de senaste femton åren har Moldavien spelat 36 tävlingsmatcher på hemmaplan – de har vunnit sex.

Om Sverige förlorar i morgon kan vi ställa oss i den europeiska fotbollskön ihop med Finland, Ungern, Vitryssland, Österrike och Azerbajdzjan. De har varit här och förlorat.

Utan Zlatan ställs andra krav

Det är inte en fotled som avgör det här.

Däremot betyder Zlatans skada att det ställs andra krav på Sverige den här gången. Visste vi det inte förut så fick vi se det när Moldavien var i Sverige senast. Alla var överens om att Gavril Balint – Steaua-legendaren/förbundskaptenen som heter Pelé i andranamn – skulle skicka ut en defensiv, negativ uppställning. I stället satte han press på Sveriges backlinje med tre spelare, och det svenska spelet rasade ihop i en liten, gul hög.

I Chisinau har man inte råd med små, gula högar.

När Zlatan Ibrahimovic är med finns han alltid som spelalternativ. När uppspelen blir så ängsliga och sönderhackade som senast går det i alla fall att slå långt och hoppas att bollen fastnar på Zlatans bröst eller klack eller så.

Utan Zlatan ställs andra, högre krav. Uppspelen måste vara bättre då. Det är därför jag är glad att Anders Svensson är tillbaka, eftersom det var hans länkspel, hans sätt att möta backar och arbeta fram bollen de första trettio meterna, som saknades så tydligt senast. Och jag är nöjd med att ha Sebastian Larssons trygga passningsfot på högerkanten.

Om de bitarna fungerar så känns det bara fint att ha en turkpeppad Johan Elmander löpandes längst fram, mot ett positionskänsligt försvar.

Jag vet inte om det räcker till sånger om en ljus framtid, men det ska räcka till tre poäng i Chisinau. Så tar vi det därifrån sedan.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN