”Jag kommer aldrig ducka för kraven...”

Publicerad 2014-03-14

IFK-tränaren Mikael Stahre till Sportbladet: Vi hade ett potentiellt guldlag innan. Vi har det ännu mer nu

Mikael Stahre.

GÖTEBORG. Två stjärnvärvningar och förlängda tränarkontrakt inom loppet av en dryg vecka.

Mikael Stahre, 38, håller inte tillbaka förväntningarna på IFK Göteborg.

– Vi hade ett potentiellt guldlag innan. Vi har det ännu mer nu, säger han.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Efter fredagens träning på Ullevi tog IFK Göteborgstränaren ett längre snack med Sportbladet och förklarar varför han, och assisterande tränaren Magnus Edlund, valt att förlänga kontrakten säsongen 2015 ut – trots lockropen från andra klubbar.

Tidigare i vinter fick Stahre, enligt Sportbladets uppgifter, en seriös förfrågan från norska Molde.  

– Jag har hela tiden haft avsikten att fullfölja mitt kontrakt. Jag gillar IFK Göteborg och att vara här. Det är bäst både för mig och för föreningen om man kan ha samma tränare i några säsonger ytterligare. 

Trots de klubbar som hörde av sig?

– Det finns alltid förfrågningar på olika nivåer att ta ställning till och det hade jag i vintras – men det blev aldrig någon konkret att ta ställning till. Jag gjorde också tydligt klart hur jag kände kring mitt engagemang i IFK Göteborg, säger Stahre.

Två värvningar på kort tid

I förra veckan presenterade IFK Göteborg officiellt värvningen av mittfältaren May Mahlangu och för ett par dagar sedan var anfallaren Malick Mané näste spelare in.

 Nu är det väl bara en mittback som saknas?

– Det är bara två spelare som tagits in, men plötsligt är vi även skadefria. Vi har många alternativ och nu är det en väldigt gynnsam situation på det sättet. Jakob Johansson är en extremt bra central mittfältare och en bärande länk i vårt lag – men han kan spela mittback också, speciellt när vi tagit in ytterligare en mittfältare. Dessutom har vi Hjalmar Jonsson. Vi har flera alternativ på ytterbackspositionerna och så vidare.

– Jag ser inget springande behov av ytterligare spelare just nu, säger Stahre.

Är truppen för stor?

– När vi spelade tvåmål i dag så hade vi med Patrick Dyrestam från juniortruppen, annars är det idel seniorspelare, och dessutom två vid sidan om (Mahlangu och Mané). Truppen är kontrollerbar och rimlig i förhållande till ambition och tävlingar vi är med i. Sedan kan det alltid bli plus/minus beroende på vad som händer. 

Stjärnvärvningen inte redo

När är Mahlangu spelklar?

– Vi har en plan, men det är bra bit kvar för honom. Han kommer inte spela i allsvenska premiären. Ingen av våra nyförvärv måste in akut i laget. Vi har ett bra lag redan från början. Det underlättar både för dem och oss att vi inte måste trycka in dem i laget direkt från första sekunden. 

– Med Malick Mané har vi valt att köra lite fysinriktat nu till att börja med. Nästa vecka kliver han in i träningen mer och förhoppningsvis är han tillgänglig till matchen nästa helg, oavsett om det är en kvartsfinal i Svenska Cupen eller en träningsmatch.

Hur ser du på Lasse Vibe och var han ska spela?

– Jag anser fortfarande att hans bästa egenskaper gör att han passar bäst på en kant. Sedan gör han det bra som renodlad forward också. 

Har du pratat med Robin Söder och Gustav Engvall om varför ni tar in en anfallare till?

– Nej. Det här är normala händelser att spelare kommer och går. Jag vill snarare avdramatisera det. Vi har tappat Tobias Hysén och Pontus Farnerud. Med allsvenska mått bland det bästa man kan få i respektive position. Att vi har ersatt dem i deras positioner är inget märkligt. 

– Sedan är det min uppgift som tränare att prata med spelarna så att de hela tiden känner sig motiverade. Ta Gustav Engvall: hela hans fjolårssäsong blev helt sönderhackad av olika landslagsuppdrag. Det är hans första riktiga säsong med A-laget. Robin har startat säsongen starkt. 

Inte rädd för kraven

Efter de här värvningarna är det väl rimligt att höja förväntningarna på IFK Göteborg?

– Det var rimligt att diskutera oss som en guldkandidat redan före de här värvningarna, säger Mikael Stahre.

Och nu är de ännu större?

– Ja. Jag kommer aldrig ducka för kraven.

Det finns väl åtminstone två andra lag, AIK och Malmö, som är ännu större guldaspiranter.

– Ja, jag vet. Men jag ser oss där också. Förväntningar får vi lära oss att hantera. Jag tycker vi har alla förutsättningar att vara med hela vägen. 

På vägen mot en allt hetare allsvensk premiär vill IFK Göteborg försvara sitt cupguld från 2013.

För att vinna gruppen och ta sig vidare till kvartsfinal nästa helg får därför Blåvitt inte förlora hemma på Ullevis naturgräs mot Gif Sundsvall i morgon, lördag.

– Det är en läskig match. Det är ett bra motstånd. Gif Sundsvall är som ett allsvenskt motstånd för mig. Det är nu det verkligen börjar gälla något. Det gillar alla, säger Mikael Stahre.

Följ ämnen i artikeln