Marta räddade Umeå

FOTBOLL

Nu väntar belgiska Wezemaal i kvartsfinalen

Foto: Tvåmålsskytt Umeås brasilianska Marta gjorde båda målen när Umeå spelade 2-2 mot ryska Rossijanka i Uefa Women´s cup.

Ryska Rossijanka hade spelet, Umeå IK hade Marta.

Det räckte för att Umeå skulle klara 2–2 (2–0) i gruppfinalen i Uefa Women´s cup.

Därmed tog det laget också hem gruppen, vilket kan få stor betydelse inför kvartsfinalen.

– Det här var det klart bästa lag vi mött i år, konstaterade Umeås tränare Andrée Jeglertz.

Matchen gällde vilket lag som skulle slippa att möta stjärnspäckade Frankfurt i kvartsfinalerna som spelas i november.

För Umeå räckte det med oavgjort och efter den första halvleken såg allt bra ut. Visserligen var Rossijanka det klart bästa laget spelmässigt men ryskornas höga press gav läge för kontringar. Då och då fick Umeå chansen att gå till snabba motangrepp. Vid ett av dessa orsakade Rossijankas målvakt en straff som brasilianskan Marta säkert satte i nät.

Marta tvåmålsskytt

En kvart efteråt gjorde Marta 2–0 på ett perfekt inlägg från anfallskollegan Madelaine Edlund.

– Vi hade tur som ledde med 2–0 i paus. Vi var inte alls beredda på att det skulle bli så ruskigt hög fart och tappade boll alldeles för enkelt, sade Jeglertz.

Ett tveksamt agerande i Umeåförsvaret strax efter halvtidsvilan gav ryskorna chansen att reducera till 2–1 och strax efteråt slog målskytten Natalja Barbasjina till igen. En perfekt slagen frispark betydde 2–2 i den 56:e minuten. Avslutningen blev dramatisk.

Rossijanka satsade allt framåt även sedan man fått en spelare utvisad tio minuter före slutet men Umeå kunde slå ifrån sig.

– Vi har gjort ett bra gruppspel. Vi var trötta och slitna och ändå klarar vi av att hålla 2–2 – det tyder på en bra moral i laget. Det här är ingenting att be om ursäkt för, konstaterade Andrée Jeglertz.

Belgiskt motstånd

Nu väntar belgiska Wezemaal i kvartsfinalen.

– Jaså, det var faktiskt förvånande att de skulle ta poäng Frankfurt, det trodde jag inte, säger Jeglertz när TT meddelar honom vilka som väntar härnäst.

– Det ska bli intressant att möta ett sådant lag. Vi kommer att åka ned och titta på dem under hösten. Skönt att få slippa möta Frankfurt, visst är det så.

TT