”Möjligheten att vinna EM finns”

FOTBOLL

Erfarenheterna från tidigare slutspel ska nu bli guld värda för Sverige

Fyra mästerskap – massor av läropengar.

När Sverige står inför sitt femte raka mästerskap handlar det framför allt om att inte upprepa misstagen från senaste VM.

– En spelargrupp som är i harmoni presterar alltid bättre resultat. Vi hade inte hundraprocentig harmoni 2006, säger Lars Lagerbäck.

EM i Schweiz/Österrike 2008 blir Sveriges femte raka mästerskap. Spelare har kommit och gått men förbundskaptenen och stora delar av teamet runt laget är de samma. De erfarenheter som gjorts under tidigare slutspel ska nu bli guld värda.

– Jag tror att vi är väldigt väl förberedda i dag. Vi har kommit ganska långt, säger Lars

Lagerbäck.

Flesta nitarna år 2000

De flesta nitar gick Blågult på under EM 2000 i Belgien/Holland.

– Där lärde vi oss att hantera våra förväntningar. Vi hade skruvat upp dem rejält. När vi förlorade första matchen gick luften ur oss, säger Lagerbäck.

Boendet och logistiken var inte heller särskilt bra för sju år sedan.

– Vi saknade till exempe aircondition på rummen för att nämna en detalj. Logistikbiten får ju inte klicka nånstans. Men efter Belgien/ Holland har vi varit så nära det perfekta det går att komma. Fotbollsmässigt har vi också hittat ett principupplägg som fungerat väldigt bra, säger Lagerbäck.

Interna motsättningar

Under VM i Tyskland dök helt andra problem upp. Problem som Lagerbäck inte räknat med och som inte funnits i samma utsträckning under tidigare mästerskap.

Det handlade dels om interna motsättningar, dels hur spelarna reagerade på medias beskrivning av konflikterna.

– Vi hade väldigt mycket jobb med det inom gruppen. Det kom ut en del saker i media – vissa var sanna, vissa var rena lögner – men att det kom ut skapade irritation i gruppen. Där fick vi lägga oerhört mycket tid och det var ett störande inslag, säger Lars Lagerbäck.

Det Lagerbäck syftar på i första hand är att ett bråk i omklädningsrummet mellan Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg nådde media omgående, samt den rap

portering som därpå följde.

– Det påverkade definitivt resultatet, tror jag. En spelargrupp som är i harmoni presterar alltid bättre resultat och vi hade inte hundraprocentig harmoni under VM. Det var en klar skillnad jämfört med EM 2004, säger Lars Lagerbäck.

”Tar allt med en nypa salt”

Under hösten 2006 jobbade Blågult mycket med att förbättra stämningen och hantera medierna.

– Första träningslandskampen efter VM hade vi ett rejält snack, och efter det har det bara pekat uppåt. Nu försöker vi ta allt som händer utanför med en nypa salt. Dyker det upp konstiga rubriker tar spelarna dem med en axelryckning. Och vi pratar med varandra i stället för om varandra, säger Lagerbäck.

Landslagets fysiolog Paul Balsom menar att även förberedelserna inför mästerskapen kan bli ännu bättre, i synnerhet vad gäller den första veckan när truppen samlas.

– Där var Gotland inte bra. Det var bra för teambyggandet, bra träningsmöjligheter, men vi hade inget riktigt gym eller bad. Det var inget fokus på det, säger Paul Balsom.

Hur vill du ha det?

– Jag skulle vilja ha spelarna mer för mig själv på en jättestor spaanläggning. De som behöver bada kan göra det, de som behöver köra extra kan göra det. Jag skulle vilja ha fokus på varmt väder och åka till Spanien eller något annat varmt land och ha målsättningen att alla ska må bra första veckan. Men det har blivit lite mer av en PR- grej att man samlas i Sverige och visar upp sig, säger Paul Balsom.

Marcus Allbäck gillar idéen.

– Jag ligger gärna på spa en vecka, säger han.

Exakt hur första veckan ska se ut är inte bestämt ännu, klart är att målsättningen är hög inför EM.

– Jag vill inte uppskatta hur stora chanser vi har att vinna EM, men möjligheten finns, säger Lars Lagerbäck.

VM 2002 SYDKOREA & JAPAN

Sveriges matcher: England 1–1, Nigeria 2–1, Argentina 1–1, Senegal (åttondelsfinal) 1–2 (sudden death).

Roy Keane bad Irlands förbundskapten fara åt helvete och åkte hem, men det var ändå fajten mellan två svenska superstjärnor som blev mästerskapets hetaste konflikt.

Sverige hade lärt sig en hel del av EM-fiaskot två år tidigare. De tränade lugnare, försökte föra in lekfulla moment – men när mästerskapet närmade sig exploderade det lik förbannat.

Om Lars Lagerbäck fick träna på något under VM så var det krishantering.

Patrik Andersson gick sönder dagar före premiären, en skada som mörkades. Men Andreas Jakobsson gick in och var fenomenal. Efter Ljungbergs–Mellbergs fajt var spelarna öppna mot media direkt efteråt. Lagerbäck själv, däremot, framhärdade i beskrivningen att ”ingenting hade hänt”. Fyra år senare erkände han att det bråkats i omklädningsrummet, men att det inte var något speciellt ovanligt eller underligt. Det var en liten, men betydande, skillnad gentemot hur han agerade i Japan.

EM 2004 PORTUGAL

Sveriges matcher: Bulgarien 5–0, Italien 1–1, Danmark 2–2, Holland (kvartsfinal) 4–5 (efter straffar, 0–0 vid full tid)

Det straffar sig att inte ha koll på straffarna. Den läxan fick Sverige lära sig under EM 2004. En dyrköpt läxa. För om det var i något mästerskap Sverige kunde haft chansen att gå hela vägen – minns att otippade Grekland vann hela kalaset – så var det i Portugal.

Istället föll man i kvartsfinalen mot Holland – på straffar. Mästerskapet blev Tommy Söderbergs sista och efteråt medgav både han och Lars Lagerbäck att man inte förberett straffscenariot särskilt ingående. Något som, med tanke på hur många mästerskapsmatcher som avgörs på straffar, framstår som högst oprofessionellt.

Holländarna hade gjort just den erfarenheten i och med straffnederlaget mot Italien i EM 2000 – de kom nu minutiöst förberedda. Det gjorde inte Sverige. Man hade inte tränat straffar särskilt mycket. Inte heller hade man tillräckligt noga diskuterat eventuella strafflägare.

Resultatet vet vi. En oförberedd Mellberg lade sjätte straffen när ingen annan ville. EM var över.

VM 2006 TYSKLAND

Sveriges matcher: Trinidad & Tobago 0-0 Paraguay 1-0, England 2-2, Tyskland (åttondelsfinal) 0-2.

I Tyskland hade spelarna svårt att hantera de negativa skriverierna. Det var stor irritation över att saker läckte ut i massmedia.

Dels kom det ut uppgifter om interna konflikter i den svenska truppen, dels om startelvan på förhand. Spelarna stördes och påverkades av detta, enligt förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Samtidigt var det ett faktum att stämningen i truppen inte var den bästa. Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg bråkade bland annat i omklädningsrummet efter inledningsmatchen mot Trinidad & Tobago, och det var även grupperingar i det svenskalaget.

Inför VM samlades truppen på Gotland. En uppladdning som fysiologen Paul Balsom inte anser var optimal. Balsom vill att Sverige ska ladda på ett spa eller utomlands, i värme. Hur det blir inför EM 2008 i Schweiz & Österrike är ännu inte bestämt.

EM 2000 HOLLAND & BELGIEN

Sveriges matcher: Belgien 1–2, Turkiet 0–0, Italien 1–2

Lagerbäcks första mästerskap var ingen framgång resultatmässigt, men en rejäl lektion. Spelare och ledare lärde sig massor, här är tre av de största läxorna.

Anläggningen: Visst var det idyllisk ute i skogen kring Oisterwijk utanför Eindhoven där den svenska basen, De Rosep låg. Spelarna hade ett uppehållsrum, det fanns fritidsaktiviteter som cykling och kanot att tillgå. Men hotelldöden blev förödande. Spelarna saknade närheten till en rejäl stad med fik och butiker.

Anspänningen: Var vad det som hände egentligen? På läktaren i Bryssel trodde vi inte våra ögon. Spelarna såg paralyserade ut och bjöd på första målet. Premiärmatchen blev en mardröm, men en mental erfarenhet.

Ansträngningen: För långa träningspass, med för hög intensitet och för lite känsla för de individuella behoven.

– I Belgien var vi för ambitiösa. Ni vet vi vad de tål, att några kan jobba hårdare än andra, säger landslagets fysiolog Paul Balsom.

ARTIKELN HANDLAR OM